AMSTERDAM - Peter Buwalda heeft met Bonita Avenue de Selexyz Debuutprijs in de wacht gesleept.

Dat werd zondagmiddag bekendgemaakt tijdens een talkshow in boekhandel Selexyz Donner in Rotterdam. De in 1971 geboren Buwalda ontvangt tienduizend euro.

"Een duizelingwekkend, maar samenhangend geheel vol onverwachte wendingen, subplots en morele vraagstukken, waarin iedereen wel iets te verbergen heeft", schrijft de jury over het boek.

AKO-prijs

Het door critici goed ontvangen Bonita Avenue is dit jaar ook genomineerd voor de AKO-prijs, waarvan de winnaar maandag bekend wordt gemaakt. In september werd bekend dat Buwalda de Academica Debutantenprijs heeft gewonnen. Hij was ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2011, de NS Publieksprijs en de Gouden Strop.

De overige genomineerden voor de debuutprijs waren Thijs de Boer met Vogels die vlees eten, A.H.J. Dautzenberg met Vogels met zwarte poten kun je niet vreten, Erik Menkveld met Het grote zwijgen en Joost de Vries met Clausewitz.

Jury

De jury werd voorgezeten door publicist en regisseur Hans Keller en verder gevormd door de literaire critici Wineke de Boer, Monique Warnier en Martin Mooij en de vertaalster Rosemarie Still. Ook de Belgische journalist en criticus Dirk Leyman maakt er er deel van uit.

De Selexyz Debuutprijs wordt sinds 2006 uitgereikt om debuterende auteurs te stimuleren en is een voortzetting van de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen Prijs voor Literaire Prozadebuten. Vorig jaar won Franca Treur, met haar boek Dorsvloer vol confetti.