AMSTERDAM - De nieuwe theorie dat Vincent van Gogh geen zelfmoord heeft gepleegd, is niet voldoende onderbouwd.

Dat heeft conservator Leo Jansen van het Van Gogh Museum in Amsterdam maandag gezegd. Hij reageerde hiermee op uitlatingen van twee schrijvers zondag in het Amerikaans tv-programma 60 Minutes.

De schrijvers Steven Naifeh en Gregory White Smith komen na onderzoek tot de conclusie dat de schilder hoogstwaarschijnlijk gedood is door twee jongens. Om hun stelling te onderbouwen, wijzen ze erop dat het vuurwapen waarmee Van Gogh zichzelf zou hebben doodgeschoten, nooit is gevonden.

Nieuwe interpretatie

Jansen wijst erop dat de schrijvers, die in 1991 de Pulitzer Prize wonnen, niet op nieuw materiaal zijn gestuit, maar alle bekende documenten nog eens hebben doorgespit. Op basis hiervan zijn ze tot een nieuwe interpretatie gekomen, aldus Jansen.

Volgens hem leunen de Amerikanen erg op een verklaring van een destijds 16-jarige jongen die op zich al wel bekend was, maar waar eerder nooit veel aandacht aan was besteed.

"De interpretatie is interessant, maar nog altijd blijven meerdere vragen open die op hun beurt nadere beantwoording vragen", aldus Jansen. "Het Van Gogh Museum vindt het al met al voorbarig op dit moment zelfmoord als doodsoorzaak terzijde te schuiven.”

Goed werk

Jansen had de eerste versie van het manuscript gelezen en van zijn commentaar voorzien, dat niet altijd is overgenomen. Jansen vindt wel dat de schrijvers met hun boek 'Vincent van Gogh, de biografie' goed werk hebben geleverd.

''Alles wat al bekend was, hebben ze opnieuw bekeken en ze komen met veel nieuwe inzichten en ze leggen nieuwe verbanden'', aldus de conservator.

Familie

Volgens Jansen biedt het boek, dat maandag verscheen, een uitvoerige beschrijving van het milieu waarin Van Gogh opgroeide. Ook komen de schrijvers volgens hem met een nieuwe, samenhangende visie op het karakter van Van Gogh en diens drijfveren. Centraal staat hierbij de problematische relatie die hij met zijn familie zou hebben gehad.

Volgens de schrijvers heeft Van Goghs moeder haar zoon nooit kunnen aanvaarden zoals hij was. Dit zou volgens hen bij de schilder tot een diepgeworteld schuldbesef hebben geleid.