FRANKFURT - Jonge Nederlandse schrijvers oogstten de afgelopen dagen op de Buchmesse in Frankfurt veel belangstelling van internationale uitgeverijen.

Volgens Henk Pröpper, directeur van het Nederlands Letterenfonds, zijn uitgevers meer en meer op zoek naar boeken die vooral voor jongvolwassenen interessant zijn.

Heel lang waren het volgens Pröpper de grote gevestigde namen die de aandacht trokken op de beroemde Duitse boekenbeurs, zoals Hella Haasse, Harry Mulisch en Cees Nooteboom.

Dit jaar stond vooral de jongere garde, onder wie Tommy Wieringa en Gustaaf Peek in het middelpunt van de belangstelling. De interesse voor Nederlandse schrijvers kwam vanuit een groot aantal landen, meldde Pröpper.

Brazilië

Opkomende economieën zoals China, Brazilië en ook Turkije voerden de boventoon. ''Brazilië heeft niet alleen interesse in veel titels, maar de boeken worden daar ook nog eens prachtig uitgegeven'', aldus Pröpper.

Uitgevers uit Griekenland daarentegen konden minder goed zaken doen. ''Zelfs prestigieuze uitgevers kunnen de rechten van nieuwe boeken niet meer betalen. Heel triest'', aldus Pröpper.