AMSTERDAM - Aankomend directeur van uitgeverij De Bezige Bij Henk Pröpper ziet de commercieel zware tijden die de literaire wereld doormaakt niet als een gevaar voor de toekomst van zijn vak.

Dat zegt Pröpper deze maand in een interview met vaktijdschrift Boekblad.

Volgens de nieuwe directeur/uitgever, die per 1 maart 2012 Robbert Ammerlaan opvolgt, is het een misvatting om commercieel en literair als elkaars tegenpolen te zien. "Het volstaat niet meer om te focussen op de schepping van hoogwaardige literatuur, ook inzicht in wijzen om die te prestenteren en vermarkten is essentieel", stelt Pröpper.

Pröpper zegt een "heilig geloof in de kracht van literatuur" te hebben en vindt dat het boekenvak zich niet moet blindstaren op het binnenland. "In landen met een opkomende leescultuur is het boek essentieel om te stijgen op de sociale ladder. Boeken zijn er niet aan te slepen."

De Bezige Bij is een van de grootste uitgevers van literatuur en non-fictie in Nederland en Vlaanderen en geeft werk uit van bekende schrijvers als Harry Mulisch, Remco Campert, A.F.Th. van der Heijden en Kees van Kooten.