ROERMOND - Oud-bisschop Jo Gijsen moet hebben geweten van seksueel misbruik dat plaatsvond binnen het kleinseminarie Rolduc in Roermond. 

Het misbruik zou begin jaren zestig zijn gepleegd door de destijds populaire geschiedenisleraar Fons Timmermans, die inmiddels is overleden.

Dat zegt een slachtoffer van seksueel misbruik in het boek Rolduc - de laatste dagen van een kleinseminarie van journalist en theoloog Twan Geurts, dat vrijdag verschijnt.

De man werd als 12-jarige gymnasiumleerling herhaaldelijk misbruikt door de pedofiele priester.

Godsdienstleraar

Gijsen was destijds godsdienstleraar op het kleinseminarie. Later werd hij bisschop van Roermond. Gijsen werd in september 2010 aangeklaagd omdat hij door de gordijnen zou hebben gegluurd terwijl een leerling masturbeerde.

Gijsen heeft de beschuldiging tot nu toe ontkend. Ook ontkent hij dat hij wist van het vermeende seksueel misbruik binnen het kleinseminarie gepleegd door de geschiedenisleraar.

''Gijsen moet ervan geweten hebben en ook andere surveillanten, dat kan niet anders'', verklaart de oud-leerling van het kleinseminarie in het boek. Volgens hem moeten daarnaast ook andere priesterleraren geweten hebben van het seksueel misbruik.

Klacht

Tegen de geschiedenisleraar is een officiële aanklacht ingediend bij voormalig meldpunt Hulp & Recht. De woordvoerder heeft laten weten dat de procedure doorloopt, ook als de vermeende dader is overleden. De verantwoordelijkheid ligt dan bij de huidige bisschop. Hoe het staat met de aanklacht tegen zowel Gijsen als Timmermans is onduidelijk.