STOCKHOLM - Negen Nederlandse schrijvers en illustratoren maken dit jaar kans op de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), meldde de organisatie donderdag.

De ALMA is de grootste prijs ter wereld voor kinder- en jeugdliteratuur en wordt jaarlijks uitgereikt naar een auteur of tekenaar die in de geest van Astrid Lindgren werkt, de schrijfster van onder meer Pippi Langkous.

De Nederlandse genomineerden zijn dit jaar schrijvers Edward van de Vendel, Guus Kuijer, Harm de Jonge, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen en Peter van Gestel en illustratoren Charlotte Dematons, Harrie Geelen en Marit Törnqvist. Vrijwel alle Nederlandse kanshebbers zijn al eerder voor de prijs genomineerd geweest.

Belgische schrijfster

In totaal zijn er 184 kandidaten uit 66 landen over de hele wereld genomineerd voor de Lindgren Award. De winnaar wordt op 20 maart 2012 bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5 miljoen Zweedse kronen (ruim 495.000 euro). De Zweedse regering riep de ALMA in 2002 in het leven ter nagedachtenis aan de beroemde schrijfster.

De prijs is nog nooit door een Nederlander gewonnen. Wel ging de bekroning in 2010 naar een Belgische schrijfster, Kitty Crowther.