DEN HAAG - Publicist en historicus Lambert Giebels, ooit Tweede Kamerlid voor de PvdA, is woensdag overleden in Breda. Dat heeft zijn familie bevestigd. Hij was 76 jaar.

Giebels was deskundige ruimtelijke ordening ten tijde van het kabinet-Den Uyl. Hij verwierf echter veel meer bekendheid met de veelgeprezen biografie van oud-premier en voormalig vicevoorzitter van de Raad van State Louis Beel.

Hij schreef ook over Soekarno, Jezus, Albert Speer en de Oranjes. Het boek over Soekarno wordt momenteel in het Engels vertaald, aldus de echtgenote van Giebels.

Greet Hofmans

De biografie over Beel maakte veel duidelijk over de Greet Hofmansaffaire, de kwestie met de gebedsgenezeres met wie koningin Juliana en prins Bernhard de oogproblemen van prinses Marijke (later Christina) hoopten te verhelpen.

Zij dreef de twee echter uiteen in een zaak die uiteindelijk het hele paleispersoneel in twee kampen verdeelde. Giebels zou ook onthullen dat de affaire voor de toenmalige prinses Beatrix traumatisch was geweest.

Openbaarmaking

Dat zei hij bij een zitting van de Raad van State, waar hij tevergeefs om openbaarmaking van meer stukken vocht. Het was wrang voor hem dat zijn collega Cees Fasseur de stukken later wel mocht inzien.

In 2007 deed hij niettemin het boek De Greet Hofmans-affaire het licht zien. Giebels was ondanks ziekte in de laatste maanden nog volop actief. Zaterdag verscheen nog een brief van zijn hand in een lokale krant over de gang van zaken met een museum.

Hitler

Ook was hij bezig met een boek over Hitler als kunstschilder, aldus zijn zoon, die dat boek nu gaat afronden. Giebels was voor dat boek vooral op zoek naar tekenen in de - zeer matige- kunstenaar Hitler die al wijzen op zijn latere rol.

Giebels zag De Ontwikkeling van het democratisch denken uit 1987 volgens zijn zoon als zijn magnum opus en gaf het daarom opnieuw uit als (gratis) ebook.