AMSTERDAM - De Oranjes hebben 15 auto-ongelukken gehad, tennissen, zingen, zwemmen en tekenen zijn de hobbies van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane en er zijn 14 tv-series gemaakt over de leden van de koninklijke familie.

Het zijn enkele van de wetenswaardigheden die worden opgesomd in het boek De Oranjes, Verrassende feiten over ons koningshuis.

Het boek, dat donderdag verschijnt, bevat lijstjes, namen en feiten over de Oranjes.

Serieuze lijstjes, zoals een opsomming van alle troonredes, maar ook ''frivole, officieuze, nutteloze en politiek correcte en incorrecte lijstjes.''

 ''De lijstjes brengen orde aan in een ogenschijnlijke chaos aan gegevens'', aldus Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra, onder wiens leiding het boek werd samengesteld. ''Hoe je ook mag denken over de monarchie, dit zijn de feiten.''

Sommige van de 140 lijstjes gaan ver terug in de geschiedenis. Het boek somt alle Nederlandse royals op die sinds 1584 zijn bijgezet in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Onder de titel 'Willem de zoveelste' worden alle 20 Willems sinds 1487 op een rij gezet.

Slapende titels

Het boek geeft feitjes over de huidige vorstin, koningin Beatrix, met een opsomming van bijvoorbeeld alle 'slapende' titels (48), alle beschermvrouwschappen (77) en alle kleinkinderen (8).

Frivoler zijn de opsommingen van bijvoorbeeld alle koninklijke honden en paarden en de drie exen van prins Willem-Alexander. Wie wil weten wat het exacte woonadres is van Willem-Alexander en Maxima: het staat erin.

Verslaving

Het boek is geboren uit tijdverdrijf, schrijft Joustra in zijn voorwoord. ''Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een verslaving is. Want zodra van iets meer dan één is, zien we een lijstje. Dus als het staatsbezoek naar Oman wordt afgezegd, dan doemt onmiddellijk de vraag op welke andere staatsbezoeken niet doorgingen.'' Het antwoord: naar China, in 1989.