AMSTERDAM - Simon van der Geest is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek.

Zijn Odysseusbewerking Dissus werd dinsdagavond op het kinderboekenbal in Amsterdam door de jury bekroond.

Het feest vormt de aftrap van de jaarlijkse Kinderboekenweek, die duurt van woensdag tot en met 15 oktober.

Het boek Dissus gaat over een magere jongen die met zijn vrienden naar het zwembad mag. Daar krijgt hij ruzie met enkele 'Grote Jongens'. Op een gegeven moment vlucht hij de wc in, waar hij ervan droomt de held te zijn van een verhaal. Zijn droom wordt werkelijkheid.

De jury prijst het taalgebruik van Van der Geest: ''Schijnbaar nonchalant verwerkt hij herhalingen, alliteraties en binnenrijm tot ritmisch goed lopende verhalende dichtregels, die bijna muzikaal aandoen. Wie Dissus leest, danst op het ritme van de taal.''

Van der Geest creëert volgens de jury "een wereld vol avontuur, kameraadschap, gevaar en mysterie".

Illustraties

Ook de illustraties van Jan Jutte krijgen een pluim. Zij passen volgens haar bij de dynamiek van het verhaal. Bovendien: ''De zwart-rode kleurstelling refereert aan de natuurlijke kleurtinten uit het oude Griekenland en legt hiermee ook een verbinding met het origineel.''

Het motto van de Kinderboekenweek is dit jaar Superhelden - Over dapper durven zijn. In boekenwinkels, bibliotheken, op basisscholen en in enkele musea zijn anderhalve week tal van activiteiten.

Bij aankoop van minstens 10 euro aan kinderboeken krijgen kopers het kinderboekenweekgeschenk Bert en Bart redden de wereld. Dat schreven Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

Kinderboekenbal Amsterdam