AMSTERDAM - Na het succes van 1953 publiceerde acteur en schrijver Rick Launspach recentelijk zijn tweede roman. In Man meisje dood zet hij zijn filosofie uiteen die leidt tot de conclusie dat het een kwestie is van tijd "voor wij hier aanslagen krijgen".

Dat zegt Launspach in een interview met Lezentv.nl. Zoals apen hun biotoop verdedigen tegen indringers, heeft ook de mens lange tijd zijn omgeving beschermd, licht de auteur zijn filosofie toe.

“Wij hebben ontdenkt dat het op de lange duur nadelig is om het de buurstam onmogelijk te maken om dezelfde bananen te eten. We hebben een andere ordening: een democratie.”

Volgens Launspach zijn er echter nog steeds mensen die op een zelfde manier als eerdere volken worden uitgebuit en zullen die groepen “het niet lang meer pikken”.

“En ze hebben een heel effectieve manier gevonden om ons te treffen. Ze hebben namelijk ontdekt hoe kwetsbaar we zijn geworden doordat we niet meer in kastelen wonen en door de open samenleving die we hebben gecreëerd.”

Die samenleving blijft volgens de schrijver in stand omdat de mensen die er onderdeel van zijn stemmen op bestuurders die hem in stand houden. Conclusie van Launspach: “Het is een kwestie van tijd tot we hier ook aanslagen krijgen in de metro.” “En dat is terecht”, voegt hij er na een korte stilte aan toe.

Bekijk fragment uit het interview:

Bekijk het hele interview op Lezentv.nl

Man meisje dood is de tweede roman van Rick Launspach, die als acteur te zien was in diverse films en televisieseries. In 1993 won hij een Gouden Kalf voor zijn rol in Oeroeg, naar het boek van Hella S. Haasse.