Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom bezocht in de afgelopen maanden de opstanden van Tunesië, Egypte en Libië en deed een dappere - en mislukte - poging om ook die van Syrië te verslaan. In een vlot tempo loodst hij zijn lezer nu door de rauwe werkelijkheid van de Arabische lente.

De ondertitel bij Arabische Lente luidt Een ooggetuigenverslag. Eikelboom spreekt op zijn reizen langs het strijdtoneel van de revoluties in Tunesië en Egypte en de burgeroorlog in Libië mensen van allerlei pluimage.

Eikelboom is een ervaren journalist met een gedegen kennis van het Midden-Oosten, waardoor hij de ooggetuigenverslagen die hij onderweg optekent gelijk met prettige duiding naar een hoger niveau tilt.

Natuurlijk is het boek ook een verslag van zijn eigen waarnemingen, die hij doet met een kritische blik en beschrijft met een dermate vlotte stijl dat het interessant blijft om door zijn ogen mee te kijken.

De verslaggever zag onder meer de 'Miljoenenmars' en de gevechten op het Tahrirplein in Caïro, maakte de strijd om de oost-Libische stad Benghazi van gevaarlijk dichtbij mee en bezocht de plek waar de Arabische protestgolf begon: het Tunesische dorp Sidi Bouzid, waar fruitverkoper Mohammed Bonazizi zich zo machteloos voelde dat hij zichzelf in brand stak.

Fabels

En passant help Eikelboom ook wat fabels om zeep. Mohammed heeft nooit aan een universiteit gestudeerd en de dramatische boodschap op ‘zijn’ Facebookpagina kwam niet van hemzelf.

Ook interessant zijn de journalistieke twijfels die Eikelboom met de lezer deelt. Zo vraagt hij zich met terugwerkende kracht af of de bewering van rebellen dat de gewraakte Libische leider Muammar Kaddafi op burgerbevolking schoot wel de uitzending had moeten halen. Zouden de rebellen de getoonde patroonhulzen niet zelf hebben afgevuurd?

Tripoli

In Libië komt de strijd tegen Kaddafi na zes maanden van vechten in een stroomversnelling als de rebellen eind augustus, in de rug gesteund door de NAVO, de hoofdstad Tripoli bereiken. Het regeringsbolwerk valt binnen een paar dagen en Kaddafi slaat op de vlucht.

Van ene Ahmed hoort Eikelboom hoe de voorbereiding van de aanval op Tripoli in het diepste geheim werd uitgevoerd. “Ik wist alleen de datum, niet wat er precies zou gebeuren”, aldus de strijder die op 20 augustus met gelijkgestemden de militairen van Kaddafi compleet verraste.

De Arabische lente is mensenwerk. Dat is niets nieuws, maar Eikelboom maakt het zichtbaar door individuele verhalen op een journalistiek interessante manier te verweven met een vertelling van de grote gebeurtenissen van het afgelopen half jaar in het onrustige Midden-Oosten.

Nieuwsdossier over de onrust in het Midden-Oosten