Wat maakte Jack Reacher tot ex-militair Jack Reacher, Childs vaste hoofdpersonage die in een hele serie thrillers als lone wolf door Amerika waart?

Terug in de tijd. Het jaar 1997. Jack Reacher is dan nog majoor bij de militaire politie en 36 jaar oud. Zijn commandant in het Pentagon geeft hem de opdracht zo low key mogelijk een poosje in een gehucht in Mississippi te verblijven.

Daar zit een militaire basis en er liggen drie lijken van beeldschone jonge vrouwen in het mortuarium.

Reacher moet zonder uniform en onderscheidingstekens, die dan nog als een etalage op zijn aanrechtbrede borstkas fonkelden, een onderzoek instellen. Geen koffer, geen bezittingen, een dubbelgeklapt zaktandenborsteltje en een ietwat wanordelijk voorkomen. De toevallige passant die geen aandacht zal trekken.

Hillbillies en kanjers

Maar met een lengte van twee meter en vechttechnieken om in zijn eentje zes hillbillies tegen de grond te meppen, blijft een man niet onopgemerkt. De lokale sheriff is een bloedmooie meid annex ex-marinier, en in een mum van tijd werken ze zij aan zij. Tegen wie – ze hebben geen idee. Maar daar komen ze snel genoeg achter.

Met name Reacher, die eindelijk een tegenstander heeft gevonden die hij niet aankan: bureaucratie. En zo werkt Child stapje voor stapje aan het personage Jack Reacher, de Ares van de VS, dat zich uiteindelijk van het systeem zal losmaken omdat dat systeem het grootste obstakel wordt in de oersimpele rechtvaardigheid waarin hij zelf gelooft. Aardige Child, geen hemelbestormer.

Uitgeverij Luitingh
Vertaling Jan Pott