DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft de kinderen van de overleden schrijfster Hella S. Haasse vrijdag een condoleancetelegram gestuurd. Dit maakte een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Haasse mocht koningin Beatrix onder haar vele fans rekenen. De koningin stak dat ook niet onder stoelen of banken, hoewel ze verder niet graag met haar voorkeuren te koop loopt.

''Als ik met vakantie voor mijn plezier boeken meeneem en er daar een van u bij is, lees ik dat altijd het eerst'', zei de vorstin op 17 november 2004, toen ze Haasse de Prijs der Nederlandse Letteren uitreikte op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Heel literair Nederland reageert geschokt op het overlijden van Hella Haasse. De dag na haar dood wordt ze geroemd om haar werk en wordt getreurd om het heengaan van een groot schrijfster. "Een generatie sterft uit", aldus literair criticus bij Vrij Nederland Jeroen Vullings.

Querido

"Nederland verliest een van zijn grootste auteurs", zegt Directeur Annette Portegies van uitgeverij Querido, waaraan Haasse 65 jaar verbonden was. "Ze was niet alleen een heel groot schrijfster, maar ook een belezen denker en een aimabel mens.’’

Collega-auteur Jan Siebelink noemt zichzelf een groot bewonDaraar van Haasse. "Ik heb haar ook enige malen ontmoet. Ze was een hele mooie vrouw, een vrouw met zwier, met flair."

Arthur Japin: "Wat zij als geen ander kon, was een persoon uit de geschiedenis nemen en die vermenselijken en door de ogen van die persoon een stuk geschiedenis vertellen. Ze nam je aan de hand mee in het leven van die persoon."

"Hella Haasse is vandaag al meermalen de grand old lady van de Nederlandse letteren genoemd. En dat is terecht", zegt schrijver Joost Zwagerman. "Maar ik denk dat haar essays onvolprezen waren."

Voor schrijfster en P.C. Hooftprijs-winnaar Charlotte Mutsaers is de dood van Haasse een persoonlijk verlies. "Ik zal haar schaterlach missen. Ik heb haar 15 jaar geleden leren kennen en sindsdien ging ik veel bij haar op bezoek. Ze was een gretig levend persoon en heel eigenzinnig."

CPNB

Volgens Stichting Collectie Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) was Haasse een van de meest geliefde en meest gelezen auteurs van ons land en is ze van onschatbare waarde geweest voor de Nederlandstalige literatuur.

De CPNB werkte diverse keren met Haasse samen. Zo was de stichting in 1948 verantwoordelijk voor de uitgave van het boekenweekgeschenk Oeroeg, dat de doorbraak van de schrijfster zou betekenen.

Literatuurcriticus Margot Dijkgraaf, die bezig is met een boek over het werk van Hella Haasse: ''Het blijft een enorme schok. Ik ken niemand die de raadsels van de mens zo goed op papier kon zetten als zij."

Directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag Aad Meinderts noemt het nieuws van het overlijden van Haasse een grote schok. "Ze was een fantastisch schrijver."

Ministers

''Echt een verlies voor de literaire wereld. Afgelopen vakantie ben ik in Indonesië geweest en heb ik nog drie boeken van haar gelezen. Ik heb dus recent weer van haar genoten", aldus minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs.

Volgens staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra is Nederland een zeer belangrijk en zeer geliefd auteur verloren. "Vaak wordt gesproken van de Grote Drie. Het zou beter zijn te spreken van de grote vier, want Hella Haasse’s werk doet niet onder voor dat van Reve, Hermans of Mulisch."

Volg reacties op het overlijden op Twitter via NUlive

Hella Haasse: grande dame van de literatuur

Hella Haasse overleden