AMSTERDAM - Schrijfster Hella S. Haasse is donderdag na een kort ziekbed op 93-jarige leeftijd aan ouderdom overleden.

Dat maakt uitgeverij Querido vrijdag bekend.

Haasse is een van de grote namen uit de Nederlande literatuur. Meerdere titels uit haar omvangrijke oeuvre zijn in diverse talen vertaald.

In 1948 brak ze door met haar prozadebuut Oeroeg. Het boek werd in 1993 verfilmd. In 2009 werd de novelle opnieuw uitgegeven in het kader van de leescampagne Nederland Leest.

Haasse imponeerde haar lezers met historische romans zoals Het woud der verwachting en De scharlaken stad.

In 1992 had ze veel succes met de documentair-historische roman Heren van de Thee, dat zich net als Oeroeg, in Indië afspeelt.

In totaal schreef Haasse meer dan twintig romans, een verhalenbundel, vijf autobiografische boeken en enkele essaybundels. Verder maakte ze talloze toneelstukken en liedteksten.

Prijzen

In de jaren tachtig kreeg ze volop erkenning als een van de grootste nog in leven zijnde Nederlandse auteurs. Ze kreeg tal van prijzen, zoals de P.C.Hooftprijs (1984) en de Prijs der Nederlandse Letterkunde (2004).

In de jaren negentig ontving ze enkele hoge Franse onderscheidingen, zoals de Officier dans l’Ordre des Arts et des Lettres en Officier de l’ Ordre de la Légion d'Honneur, een eer die slechts weinig Nederlandse schrijvers ten deel valt.

Van koningin Beatrix kreeg zij de Eremedaille in Goud voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje.

Batavia

Haasse werd in 1918 geboren in het toenmalige Batavia in Nederlands-Indië. Na een korte toneelcarrière begon ze tijdens de Tweede Wereldoorlog te schrijven.

Over enkele maanden organiseert Querido, waaraan Haasse 65 jaar lang verbonden was, een publieke bijeenkomst waarbij de schrijfster en haar werk centraal staan.

Op verzoek van Haasse zelf zal de begrafenis in besloten kring plaatsvinden.

Reacties op het overlijden van Hella Haasse

Hella Haasse: grande dame van de literatuur

Volg reacties op Twitter via NUlive

Hella Haasse overleden