AMSTERDAM - De Franse illustrator Blexbolex (Bernard Granger) heeft de Gouden Penseel 2011 gewonnen. 

Blexbolex ontvangt de Gouden Penseel voor het boek Seizoenen, maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) woensdag bekend.

Het is voor het eerst dat het Gouden Penseel wordt toegekend aan een buitenlands boek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van het het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar.

''Seizoenen is een even rauw als poëtisch boek met ogenschijnlijk minimale beeld- en tekstelementen dat de lezer op een associatieve manier meesleept door een verrassende, zelfs vervreemdende wereld'', zo staat in het juryrapport.

Nummer vier

De jury oordeelde dit jaar dat de drie mooiste boeken zijn geïllustreerd door buitenlanders. ''Je kunt dan, trouw aan het reglement, de eerste prijs toekennen aan de nummer vier - een Nederlander - maar de jury wilde het Gouden Penseel aan het allermooiste boek toekennen'', aldus de jury onder voorzitterschap van Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum.

De Zilveren Penselen zijn uitgereikt aan Vanessa Verstappen (Armandus de Zoveelste) en Joëlle Jolivet (Kleuralles).

Van 28 september tot en met 21 november toont het Rijksmuseum de originele tekeningen van alle winnaars van de Gouden- en Zilveren penselen, en eervolle vermeldingen; de Vlag & Wimpels, in de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum.