BRUSSEL - Striphelden Suske en Wiske hebben in 16 jaar bijna driekwart van hun lezers verloren. Dat zeggen stripkenners dinsdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De stripfiguurtjes zijn voor de Belgen te oubollig geworden. In Nederland zijn Suske en Wiske nog razend populair.

''Vroeger verkocht ik van een nieuwe Suske en Wiske 300 stuks in de eerste maand. Nu hoogstens nog 30 en dan vooral aan Nederlanders'', zegt striphandelaar Daniël Cool in Brugge.

Jaarlijks gaan volgens de kenners nog 1,2 miljoen stripboeken van het olijke duo over de toonbank. Twee derde hiervan gaat naar het buitenland, vooral Nederland.

Oplagedaling

De uitgever van de striphelden bevestigt dat de oplagedaling van de bekende stripreeks 12,3 procent in zeven jaar bedraagt. De ''lichte daling geeft geen reden tot ongerustheid'', aldus het uitgeefbedrijf, dat aantekent dat de strip met de algemene markttendens meebeweegt.

De omzet groeide in dezelfde periode met 19,3 procent mede door de introductie van een (betaalde) applicatie voor smartphones, zo meldt de uitgever.

Geestelijk vader

Volgens de kenners hebben de opvolgers van geestelijk vader Willy Vandersteen de strip te veel veranderd. ''De dertigers en veertigers herkennen hun strip niet meer en haken af.''

Volgens de experts wist Vandersteen albums met humor voor de kinderen en dubbele bodems voor volwassenen te maken. ''Zijn opvolgers worstelen daarmee.''