AMSTERDAM - Schrijfster Mensje van Keulen (1946) is de winnaar van de Charlotte Köhler Prijs, een driejaarlijkse prijs voor schrijvers van literair werk.

Dat maakte de jury maandag bekend. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 18.000 euro en wordt afwisselend toegekend aan een auteur van toneelwerk, poëzie of proza.

De jury acht de romans en verhalen van Van Keulen ''van grote literaire waarde''. De jury prijst vooral haar laatste boek, Een goed verhaal, dat in 2009 verscheen. De verhalenbundel valt op ''door haar trefzekere techniek, haar uitnemende taalgevoel en bijzondere verbeeldingskracht.''

Volgens de jury is er in haar verhalen iedere keer iets anders te ontdekken. ''Meestal laat ze in het midden hoe het afloopt, er kan nog van alles gebeuren."

Spanning opbouwen

"Bij een goed verhaal werkt het zo dat je over de personages kunt blijven fantaseren. Die techniek, die neerkomt op weglaten, spanning opbouwen en dan met een onverwachte wending naar een splijtend inzicht en een open einde afkoersen, beheerst Van Keulen als weinig anderen", aldus de jury.

Van Van Keulen verschenen circa 40 verhalenbundels en romans. Haar eerste verhaal verscheen in 1969 in Hollands Maandblad.

De Charlotte Köhler Prijs, vernoemd naar actrice Charlotte Köhler, wordt sinds 1988 uitgereikt. De toekenning van de literatuurprijs geschiedt door het bestuur van de Stichting Charlotte Köhler.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt ook een Charlotte Köhler Prijs uit. Dat is een jaarlijkse prijs voor jonge Nederlandse beeldend kunstenaars, architecten en theatervormgevers.