AMSTERDAM - Historica Dorine Hermans is onder de indruk van de harde reactie van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) op haar boek Wie ben ik dat ik dit doen mag.

Hierin rept ze onder meer van een huwelijkscrisis tussen prins Claus en koningin Beatrix na haar inhuldiging en Claus' twijfels over het voortbestaan van de monarchie.

''De reactie van de Rijksvoorlichtingsdienst is ongekend heftig. Vooral omdat erin wordt gesproken over het verminken van de nagedachtenis van de prins'', zei Hermans zondag bij de boekpresentatie in De Rode Hoed in Amsterdam. Ze voegde daaraan toe dat ze haar bron Huub van 't Hek blijft geloven.

Van 't Hek was oud-hoofdredacteur van Scouting Magazine en had twee vertrouwelijke ontmoetingen met de prins in aanloop naar diens benoeming tot beschermheer van Scouting Nederland.

Hermans: ''Ik geloof hem. Van 't Hek toonde me nog een bedankbriefje, waarin de prins hem bedankt voor de gesprekken''.

Eerste exemplaren

De koningshuisdeskundige overhandigde de eerste exemplaren van haar omstreden boek over zes troonwisselingen in de afgelopen 200 jaar zondag aan historicus Cees Fasseur, burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen en voormalig minister Ed van Thijn. Zij debatteerden vervolgens over de invloed van de koningin op de politiek

Boekpresentatie Dorine Hermans