AMSTERDAM - Mies Bouwman (81) heeft eigenhandig de biografie over haar televisieleven vervolmaakt.

De auteur Jan Juffermans overleed in juni, een paar weken nadat hij de biografie Mies over haar tv-geschiedenis had geschreven. Bouwman heeft daarna naar eigen inzicht haar teksten en columns toegevoegd aan het boek, dat donderdag wordt gepresenteerd in theater Carré in Amsterdam.

In oktober is het 60 jaar geleden dat Mies Bouwman voor het eerst op tv kwam, 2 weken na de eerste experimentele uitzending op 2 oktober 1951 vanuit Studio Irene in Bussum.

''Het boek geeft een overzicht van 60 jaar televisie, het is gelukkig geen hallelujaverhaal geworden over mezelf'', vertelt Mies Bouwman. ''Het is een tijdsbeeld geworden van alle programma's die ik heb gemaakt. Zelf heb ik het met verbijstering gelezen, me afvragend dat ik zoveel heb gedaan.''

Dierbare vriend

Juffermans, een dierbare vriend van de familie, schreef het boek op verzoek van de tv-presentatrice die in het verleden overige verzoeken van uitgevers afwimpelde.

Ze overhandigde Juffermans de dozen met archiefspullen en bemoeide zich tijdens het schrijfproces niet met de inhoud.

''Dat stond hij niet toe. Hij was niet meer te stoppen en ik moest van hem afwachten tot het af was. Ondertussen zweeg hij over zijn ziekteverloop en maakte hij een gepassioneerd boek. Daarna heb ik het boek aangevuld met oude columns en anekdotes over de periodes die worden beschreven. Jammer dat we dat niet samen hebben kunnen doen, ik denk dat hij heel blij zou zijn met het resultaat''.