AMSTERDAM - Een overweldigende ervaring, zo omschrijft auteur van Alleen maar nette mensen Robert Vuijsje tegenover NU.nl de ontmoeting met de acteurs die gestalte gaan geven aan de personages uit zijn bestseller.

Alleen maar nette mensen vertelt het verhaal van de Joodse David die na zijn examen aan het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium op zoek gaat naar zijn identiteit.

Door zijn donkere voorkomen wordt David in het chique Amsterdam Zuid waarin hij is opgegroeid regelmatig aangezien voor iemand van Marokkaanse afkomst. Zijn ontluikende voorliefde voor donkere vrouwen 'met grote borsten en billen' leidt hem via de Amsterdamse Bijlmer naar de Verenigde Staten.

“David heeft op dezelfde middelbare school gezeten als ik, komt uit hetzelfde milieu en valt op dezelfde vrouwen”, vertelt Vuijsje.

Hoofdrol

De schrijver zegt zeer gelukkig te zijn met acteur Geza Weisz die in de film van regisseur Lodewijk Crijns de hoofdrol op zich gaat nemen.

“David heeft veel van mij weg en ik zie ook opvallende overeenkomsten tussen Geza en mij. Het is overweldigend om hem en de andere personages die zich jarenlang in mijn hoofd hebben gemanifesteerd nu ‘in het echt’ te zien.”

Annet Malherbe

De rollen van de ouders van David worden in de film vertolkt door acteurs Jeroen Krabbé en Annet Malherbe. “Absoluut de mensen van mijn eerste keus”, jubelt regisseur en scenarioschrijver Lodewijk Crijns.

Crijns besloot al in 2008 dat hij Alleen maar nette mensen wilde verfilmen, nog voor het boek bij het grote publiek bekend was en enig stof deed opwaaien vanwege de expliciete voorliefde van het hoofdpersonage voor stevige, rondborstige zwarte vrouwen.

Vuijsje zegt het een prettig idee te vinden dat het de regisseur “niet om de sensatie te doen is, maar duidelijk echt om het verhaal”.

Bekijk video van de castpresentatie:

Krabbé

Jeroen Krabbé begrijpt niets van de controverse van destijds rond Alleen maar nette mensen. ‘Volgens mij hebben die mensen het boek verkeerd gelezen of zo. Vuijsje brengt juist een ode aan de schoonheid die hij in vrouwen ziet.” Nieuwe ophef rond de film schuwt de acteur niet. “Dat zou alleen maar goede reclame zijn.”

Geza Weisz en Imanuelle Grives, die in haar filmdebuut de donkere schone speelt op wie David smoorverliefd wordt, roemen vooral de humor in het boek en in het filmscript.

Parodie

Grives zegt zich wel iets van de kritiek op de manier waarop Vuijsje zijn ideale vrouw beschrijft te kunnen begrijpen, maar deelt de weerzin ertegen zelf niet. “Ik alleen maar keihard gelachen om het verhaal. Naar mijn idee heeft Vuijsje een parodie geschreven.”

Om aan het ideale vrouwenfiguur van de mannelijke hoofdpersoon te voldoen moest Grives maarliefst 15 kilo aankomen.

Weisz zag in romanfiguur David diect zichzelf terug. "Toen ik het boek las wist ik meteen dat ik deze rol móest gaan spelen", aldus de acteur.

Op de hamvraag of hij dan ook de voorliefde voor stevige donkere vrouwen met zijn nieuwe alterego deelt heeft Weisz geoefend: "Geheel politiek correct antwoord ik dat het met helemaal niets uitmaakt of een vrouw groen, geel of zwart is."

Woensdag beginnen de opnamens van 'Alleen maar nette mensen' , de film is in maart 2012 te zien in de Nederlandse bioscopen.