AMSTERDAM - Veel mensen koesteren de wens om ooit eens een boek te schrijven. Maar wat maakt iemand tot een schrijver?

Alle lezersfoto's van Manuscripta

Die vraag stelde interviewer Coen Verbraak zondag op boekenbeurs Manuscripta aan drie grote namen uit de Nederlandstalige literatuur, Jan Siebelink, Erwin Mortier en Arthur Japin.

Volgens Japin, schrijver van onder meer Een schitterend gebrek, De overgave en het zondag voor de NS Publieksprijs genomineerde Vaslav, is iedereen een schrijver die de discipline kan opbrengen om zich op gezette tijden naar de werkkamer te slepen om te gaan typen. "Je moet de noodzaak zien, het vuur in jezelf moet groot genoeg zijn om ervoor te gaan zitten."

"Je hebt helemaal geen discipline nodig", reageert Erwin Mortier (o.a. Alle dagen samen en Godenslaap). "Je moet talent hebben." Volgens de Vlaming heb je schrijvers en heb je auteurs. "Bij een schrijver kun je al zijn ledematen amputeren en nog zal de inkt uit zijn poriën gutsen."

Begrijpen

Therapeutisch willen de drie het schrijven niet noemen. Toch hielp zijn zeer succesvolle Knielen op een bed violen Jan Siebelink naar eigen zeggen zijn ouders beter te begrijpen.

"Door dat boek besefte ik pas hoe eenzaam mijn ouders zijn geweest", aldus de schrijver van verder onder anderen Suezkade en Het lichaam van Clara.

Gelukkig

Voor Japin bleek het schrijven zelfs de manier om gelukkig te worden. De auteur leerde naar eigen zeggen dankzij zijn boeken om met mensen te communiceren. "Ik mis van nature de drang om mededelingen over mezelf te moeten doen."

Japin: "Zonder schrijven had ik het niet overleefd. Ik denk dat ik geheel vereenzaamd op mijn kamertje was geëindigd."

Manuscripta

Manuscripta is de traditionele opening van het nieuwe boekenseizoen en vindt dit jaar van zaterdag 3 tot en met maandag 5 september plaats op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Het evenement trok zondag zo'n zesduizend bezoekers, ruim 10 procent meer dan vorig jaar, meldt organisator CPNB.

Boekenbeurs Manuscripta