AMSTERDAM - Het leven is vurrukkulluk was voor schrijver Remco Campert een "beetje experimenteel boek".

Alle lezersfoto's van Manuscripta

Dat zegt de auteur zondag in een vraaggesprek met Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks op boekenbeurs Manuscripta in Amsterdam.

"Het gebruik van woordvervormingen en dergelijke was voor mij experimenteel om uit te zoeken wat je allemaal met proza kunt doen", aldus Campert, die in 1961 met Het leven is vurrukkulluk debuteerde als romanschrijver.

Het boek, dat volgde op korte verhalen, columns en poëzie van Camperts hand, was vrijwel onmiddellijk een succes. "Sindsdien is het leven met ups en downs 'vurrukkulluk' gebleven", aldus de 82-jarige auteur. De bestseller is opgevolgd door een indrukwekkende lijst prozawerk, met daarop onder meer Gouden dagen, Een liefde in Parijs, Over mijn vader en het meest recente Om vijf uur in de middag (2010).

Nederland Leest

Het nu precies vijftig jaar oude Het leven is vurrukkulluk staat dit jaar centraal tijdens de campagne Nederland Leest en wordt van vrijdag 21 oktober tot en met vrijdag 18 november door de openbare bibliotheken gratis weggegeven aan leden.

Het boek is geschreven in een tijd die "bevrijd voelde", vertelt Campert. "Ik dacht een keer: het leven is verrukkelijk. Maar toen ik het opschreef paste het niet bij m'n gevoel, het was 'vurrukkulluk'.

Toen had ik alleen nog iemand nodig die het zei, ik denk dat ik net iets over beren had gezien. En klaar was ik: 'Het leven is vurrukkulluk, zei Panda'", citeert de schrijver zijn inmiddels bekende openingszin.

Manuscripta

Manuscripta is de traditionele opening van het nieuwe boekenseizoen en vindt dit jaar van zaterdag 3 tot en met maandag 5 september plaats op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Het evenement trok zondag zo'n zesduizend bezoekers, ruim 10 procent meer dan vorig jaar, meldt organisator CPNB.

Bekijk de lezersfoto's van Manuscripta

Boekenbeurs Manuscripta