DEN HAAG - De Chinese schrijvers die onder huisarrest zijn geplaatst voor de internationale boekenbeurs in Peking, moeten toch toegang krijgen tot het evenement, waar Nederland dit jaar gastland is.

Dat stelde Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie vrijdag.

Hij wil dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken de zaak bij de Chinese autoriteiten onder de aandacht brengt.

''We zijn deels verantwoordelijk voor de gasten van de boekenbeurs. Als zij wegens censuur niet naar de beurs mogen komen, dan kun je niet anders dan dat aan de kaak stellen'', aldus Voordewind.

Hij heeft de minister gevraagd binnen 24 uur zijn vragen te beantwoorden omdat de beurs maar tot en met zondag duurt.

Grote lobby

Voordewind wil tevens een toelichting op de uitspraken van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur), die stelde dat hij geen namen wil noemen van Chinese schrijvers in gesprekken met Peking.

''Mensenrechtenadvocaten zeggen juist dat namen noemen de beste bescherming is'', aldus Voordewind. ''Mensen worden niet zomaar vrijgelaten, daar gaat veelal een grote lobby aan vooraf.''

Huisarrest

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde donderdag dat onder anderen schrijvers Jiao Guobiao en Liu Di huisarrest hebben gekregen.

De auteurs is verteld de beurs niet te bezoeken, aldus Amnesty. Zijlstra opende de beurs dinsdag.

Ruim 20 Nederlandse auteurs, musici en illustratoren zijn naar Peking afgereisd voor het evenement, onder wie Adriaan van Dis en Anna Enquist.