De tweede vuistdikke roman van de Ier Paul Murray werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2010 en stond op heel veel eindejaarslijstjes van recensenten wereldwijd. Skippy tussen de sterren wordt momenteel verfilmd.

Donderdag komt de Nederlandse vertaling uit.

Skippy tussen de sterren speelt zich af tijdens een herfstsemester op een internaat in Dublin. Hoofdpersoon Daniel Juster, een verlegen jongeman die vanwege zijn loopje Skippy wordt genoemd, gaat meteen in de proloog dood.

Op theatrale wijze, zoals het een vertwijfelde puber betaamt. Hij heeft een massa aan slaappillen geslikt en valt tijdens een eetwedstrijd met een klasgenoot in een donutshop schuimbekkend op de grond.

Met zijn laatste stuiptrekkingen kan hij nog net met de frambozenvulling van zijn donut de naam van zijn vlam op de vloer schrijven.

Zelfverzekerd

Als schrijver moet je zelfverzekerd zijn van jezelf om een dergelijke start aan te durven. Een 'whodunit' op de manier van inspecteur Columbo. Het gevaar is dat je al na een paar hoofdstukken afhaakt omdat ‘de misdaad’ al bekend is. Murray, die in zijn eerste boek slechts één perspectief hanteerde, heeft van deze bildungsroman een echte pageturner gemaakt.

Het catastrofale schooljaar wordt onder meer beschreven door de ogen van leerlingen, paters en lekenleraren, vriendjes en vriendinnetjes, gemene dealertjes met een klein hart en mooie meisjes van het nabijgelegen college, femmes fatale in de dop. Murray slaagt erin om de verhalen van elk van de personages geloofwaardig over te laten komen.

Vaktaal

Met speels gemak wisselt de auteur van 'vaktaal'. Voor het gemene dealertje Carl heeft hij als het ware een eigen vocabulaire uitgevonden. De meisjes zijn aan de ene kant lief en naïef, maar weten vaak al van wanten en kunnen spijkerhard zijn tegen de internaatjongens.

Zoals bij alle pubers schieten de emoties alle kanten op. De hoofdstukken waarin de radeloze leraar Howard een hoofdrol speelt zijn hilarisch en ontroerend tegelijk.

De volwassenen blijken met hun liefdes, angsten en toekomstverwachtingen niet veel te verschillen van de leerlingen. Niets menselijks is ons vreemd.

Achtbaan

Skippy tussen de sterren is een boek als een achtbaan. Een combinatie tussen Back To The Future, Dead Poet Society, de jonge onderzoekers, drugs, rock & roll en al dan niet beantwoorde liefde. Een (school)reünie waar iedereen naartoe moet. Grappig, ontroerend en soms pijnlijk herkenbaar.

Drama en komedie tegelijk. Als je al lang niet meer badend in het zweet wakker bent geworden omdat je over je eindexamen hebt gedroomd, pas dan op: Niet in dit boek lezen vlak voor het slapengaan.