De nieuwste roman van Irvine Welsh heet eenvoudigweg Misdaad. Thriller staat er op het omslag. Is dit een policier? Bij Welsh weet je nooit zeker wat je voorgeschoteld krijgt.

Welsh (1958) is een Schotse auteur die met zijn debuut Trainspotting gelijk doorbrak. De verfilming door Danny Boyle is inmiddels een klassieker. Tegen wil en dank staat hij sindsdien bekend als de King of Cult.

Ray Lennox is een Schotse politieman van midden dertig die bij de afdeling Zware Delicten werkt. Hij heeft net een kinderverkrachter ontmaskerd. Helaas heeft hij het laatste slachtoffertje daarbij niet kunnen redden.

Om de nachtmerries te verdrijven is hij al een hele tijd aan de drank en de drugs. Drie keer per week kickboksen was niet meer genoeg. Zijn baas zendt hem met ziekteverlof.

Verloofde

Samen met zijn verloofde Trudi, een strak sportschooltype en succesvolle manager, vertrekt hij naar Miami voor een korte vakantie. Trudi praat voortdurend over de aanstaande bruiloft.

Ze leest het tijdschrift Perfect Bride. Ray is alleen maar bezig met de spoken in zijn hoofd. En hoe onstuimig hun seksleven ook voorheen was, hij moet er niet aan denken om haar aan te raken. Hij is weer begonnen met drinken.

Wanneer Trudi het zat is en uit een restaurant wegloopt, zet Ray het helemaal op een zuipen. Hij struint de krochten van downtown Miami af. In een duister drankhol komt hij twee vrouwen tegen. Ze bieden hem seks en cocaïne aan.

Hij gaat met ze mee naar huis. Daar is hij getuige van een aanranding door een ‘oom’ van het tienjarige dochtertje van een van de twee vrouwen. Hij ontzet haar en slaat op de vlucht. Met een aantal mannen van een pedofielennetwerk in de achtervolging.

Recht door zee

Welsh schrijft het allemaal zeer overtuigend op. Hij is een echte verhalenverteller, doorgaans recht door zee. Al is Misdaad minder direct dan eerder werk van Welsh. Er valt er ook tussen de regels nog heel wat te lezen. De personages, en dan met name Ray, laten zich niet onbetuigd als het om zelfspot gaat.

Naarmate het boek vordert wordt langzaam duidelijk wat de werkelijke beweegredenen van Ray zijn om zich tijdens zijn vakantie met een wildvreemd kind te bemoeien. Eerst denk je dat hij eerder door een soort junkieparanoia wordt gedreven dan door zijn politie-instinct.

Er is maar één echte reden waarom Ray bij de politie is gegaan. Zijn baan is een middel, niet het doel. In Florida weet Ray Lennox zich uiteindelijk van zijn demonen te ontdoen.