AMSTERDAM - De in Syrië geboren dichter Adonis heeft zondag in Frankfurt de Goethe-prijs overhandigd gekregen.

Hij is de eerste Arabisch-sprekende schrijver die met deze literatuurprijs, een van de meeste prestigieuze van Duitsland, is onderscheiden.

De jury roemt de 81-jarige Adonis voor zijn invloed op de hedendaagse Arabische cultuur. Volgens de jury weet hij met zijn klassieke stijl, gebaseerd op de traditionele Arabische dichters, zijn moderne Europese ideeën en kritische geluid over de Arabische cultuur over te brengen.

Adonis, geboren als Ali Ahmad Said in het noorden van Syrië, ontvluchtte zijn vaderland als jongeman. De politiek vluchteling vestigde zich in Parijs, waar hij nog altijd woont. Hij schrijft nog steeds in het Arabisch.

Vijftigduizend euro

Met de Goethe-prijs van de stad Frankfurt is een bedrag van vijftigduizend euro gemoeid. De prijs wordt elke drie jaar uitgereikt op Goethe's verjaardag. De onderscheiding gaat naar mensen van wie het werk de geest van het Duitse literaire genie weerspiegelt.

In een andere ceremonie reikte het Goethe Instituut prijzen uit aan de Britse schrijver John le Carré, de Poolse journalist Adam Michnik en de Franse regisseur Ariane Mnouchkine. Zij kregen de hoogste onderscheiding van het instituut, de Goethe-medaille, voor hun 'buitengewone' bijdrage aan de Duitse taal.

Frankfurt

Johann Wolfgang von Goethe geldt als een van de belangrijkste Duitse schrijvers. De op 28 augustus 1749 in Frankfurt geboren Goethe werd afgelopen weekend in een enquête van de krant Bild verkozen tot grootste Duitser ooit. Daarmee versloeg hij onder anderen de natuurwetenschapper Albert Einstein.