PEKING - Wie aan China denkt, denkt niet meteen aan Nederlandse schrijvers als Willem Frederik Hermans en Annie M.G. Schmidt.

Toch hebben zij een plekje op de internationale boekenbeurs in Peking, die woensdag begint. Nederland is gastland op de boekenbeurs, die qua omvang de vierde van de wereld is.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) en de Chinese minister met dezelfde portefeuille openen het literaire festijn woensdagochtend 09.00 uur (03.00 uur Nederlandse tijd).

Ruim 20 Nederlandse auteurs, musici en illustratoren zijn aanwezig op de boekenbeurs in China. Onder anderen Kader Abdolah, Adriaan van Dis, Anna Enquist en dichter Ramsey Nasr reizen af naar Azië. De Nederlandse stand op de beurs is 1500 vierkante meter groot.

Meer oranje

De Beijing International Book Fair heeft in meerdere opzichten een oranje randje. Zo wordt ook de Chinese vertaling van het eerste kinderboek van prinses Laurentien, Mr Finney en de wereld op zijn kop, er gepresenteerd.

Het boek, dat ook verscheen in het Engels, Catalaans en Spaans, gaat over Mr Finney, die op een dag - veilig thuis in zijn eigen tuin - kennismaakt met het roze wezentje Pinky Pepper. Die toont hem beelden van grote steden, oceanen, oerwouden, poolkappen en een geheimzinnige vlag. Nieuwsgierig geworden naar de wijde wereld gaat hij op reis.

Prinses Laurentien en Sieb Posthuma, die het kinderboek illustreerde, zijn aanwezig bij de presentatie in Peking. Ze hopen dat het lezen ervan ook in China ''kinderen aanmoedigt om vragen te stellen aan volwassenen over hoe we omgaan met de aarde en het milieu''.

Hedendaagse westerse literatuur

In China is steeds meer belangstelling voor hedendaagse westerse literatuur, aldus directeur Henk Pröpper van het Nederlands Letterenfonds. Chinezen lezen ook veel Nederlandse literatuur in vertaling. De afgelopen 6 jaar verschenen ruim 80 Nederlandse boeken in het Chinees. Op de beurs worden circa 50 titels gepresenteerd.

Het is niet alleen eenrichtingsverkeer. Het is ook de bedoeling van het Nederlands Letterenfonds om de belangstelling voor Chinese auteurs in Nederland aan te wakkeren.

Dat gebeurt onder meer op de Nederlandse boekenbeurs Manuscripta 2011, waar Nederlandse vertalingen van recente werken van de Chinese schrijvers Su Tong en Mian Mian worden gepresenteerd. De Chinese schrijvers zijn daar ook bij. Manuscripta 2011 vindt plaats van 3 tot en met 5 september in de Westergasfabriek Amsterdam.

De Beijing International Book Fair duurt tot en met 4 september.