Welke pet heeft Philippe Grimbert in Een vriendschap op? Is het soms een zwaar aangezet psychologisch drama met een wetenschappelijke ondertoon?

Al na de twee openingszinnen kan de lezer opgelucht ademhalen. Hier is in eerste plaats een schrijver aan het woord, eentje die nauwgezet formuleert.

Een vriendschap is een roman die verslag doet van de intense vriendschap tussen twee jongens. Natuurlijk duiken er in de loop der jaren enkele schoonheden op het pad van de vrienden op, maar voor je het weet zijn ze weer vertrokken.

Loup, de verteller, en Mando zijn vrienden voor het leven en door hun erewoord misschien zelfs wel over de dood heen.

Toch, het onvermijdelijke geschiedt, worden ze uit elkaar gerukt. Maar in het begin kan niemand zich daar een voorstelling van maken.

Onderhoudend

Grimbert vertelt onderhoudend over de doortastende Mando, over Loup die overtuigd is van zijn zwakheid, diens zelfverzekerde vader en mondaine moeder en zijn tante Nine die als een tweede moeder voor hem is.

Grimbert heeft het verhaal zorgvuldig opgebouwd. Het begint op een moment zo ver terug in de tijd dat het voor Loup beperkt is tot indrukken die ‘als zand tussen zijn vingers wegglipt’. Hij is inmiddels van middelbare leeftijd en heeft de dagboeken van Mando onder ogen gekregen, kort voor de gebeurtenissen in een stroomversnelling raken.

Je zult zien dat je het zelf geschreven had kunnen hebben,’ zegt Mando. Maar het dagboek is de spiegel van een relatie waarvan Mando wilde dat die een compromisloze eenheid te zien zou geven.

Herinneringen

De herinneringen van Loup lopen totaal niet synchroon. Na zijn ‘verraad’ aan zijn vriend schrijft Mando op de laatste pagina van het dagboek: ‘Loup brengt zijn tijd elders door, drie afspraken niet nagekomen, hem vaarwel zeggen.’

Jarenlang deed Loup zijn best om te beantwoorden aan het beeld dat Mando van hem had. Alsof het leven van zijn vriend ervan afhing. Maar hoe meer tijd er verstreek en hoe hij zich ook uitsloofde, hij raakte verwijderd van hem. Grimbert legt steeds weer een lichte schaduw over de vriendschap totdat Mando deze geheel in het donker hult.

Een vriendschap is een literair kleinood over de werking van het geheugen, vriendschap en de verwijdering die mettertijd onvermijdelijk lijkt.