Nieuwe thriller in de reeks met privédetective Charlie Parker. De gebruikelijke bovennatuurlijke elementen spelen deze keer een rol van formaat.

Na de zelfmoord van zijn zoon, die als militair diende in Irak, schakelt diens vader de privédetective Charlie Parker in. Er zit een luchtje aan.

Deze jongen is niet de enige die zichzelf van het leven heeft beroofd: een serie zelfmoorden doet vermoeden dat er meer aan de hand is dan fatale posttraumatische stress – de zogeheten PTSS.

Van de PTSS leidt het spoor naar wapensmokkel op de grens tussen de VS en Canada.

En vanuit de wapensmokkel ontspruit er een sinistere, inktzwarte en ondefinieerbare aanwijzing naar plunderingen van het museum in Irak, waar duizenden jaren oude artefacten zijn buitgemaakt die beter op hun plek hadden kunnen blijven.

Een oude bekende van Parker, de Verzamelaar, duikt op om nog meer sjeu aan het mysterie toe te voegen.

Notenkraker

Connolly heeft met Stille handel een gedegen, stijlvolle thriller afgeleverd waar ook op politiek gebied stevige noten worden gekraakt. Hij stelt morele issues aan de kaak over het verloop van de invasie in Irak en de gevolgen voor de Irakezen en de drommels die naar het front zijn gestuurd.

De spannende plot ten spijt, want de koekjestrommel in Stille handel is flink gevuld, vertoont de thriller qua psychologische afwerking van de personages enige haperingen.

Dat laat zich vooral gelden in de finale, waar Connolly’s beschrijvende stijl je dat meeslepende stukje extra ontzegt. Het is als meekijken over de schouder van een compugamer.

Uitgeverij: Luitingh
Vertaling: Pieter Janssens