AMSTERDAM - Tijdschrift Opzij publiceert in zijn septembernummer een recensie van een boek waarvan volgens de uitgever “nog geen manuscript of drukproef de deur uit is gegaan”.

Dat schrijft HP/De Tijd dinsdag op diens website. De roman Stille mensen van Esther Ending krijgt van Opzij drie sterren, de recensent noemt het boek een “bomvolle geëngageerde roman”.

"Het is me een raadsel hoe Opzij het boek kan recenseren. Esther is net over de helft van het boek”, aldus een woordvoerder van uitgeverij Prometheus tegen HP/De Tijd. De enige tekst van de roman-in-wording die al is verschenen, is de flaptekst.

Een redacteur van Opzij zegt in een reactie: "Ik heb begrepen dat ze (de recensente, red.) een groot deel gelezen heeft."

Hoofdredactrice van het feministische maandblad Margriet van der Linden laat weten de betreffende recensent nog niet te hebben gesproken. “Maar als het waar is dat ze een niet-bestaand boek heeft gerecenseerd is dat op zijn minst aanleiding om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren."