AMSTERDAM - De controverse over het vierde boek van Stieg Larsson duurt voort. Een ex-collega van de bestsellerauteur meent dat de roman voor meer dan de helft af is.

Eerder deze maand zei de partner van de in 2004 overleden auteur, Eva Gabrielsson, dat Larsson slechts een begin had gemaakt aan een nieuwe roman.

De collega, Kurdo Baksi, zegt dat hij het concept van het nieuwe werk net na het overlijden van Larsson heeft gezien bij Gabrielsson. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag.

"Het telt 260 pagina's en is voor zeventig procent af", meent Baksi. Volgens Gabrielsson schreef Larsson slechts 'dertig procent', en is het manuscript niet samenhangend genoeg om een boek van te maken.

Journalist Baksi zegt weinig te zien in een eventuele voltooiing van het boek door ghostwriters. Zij zouden Larssons stijl niet respecteren, vreest hij.

My friend

Baksi sprak tijdens het Edinburgh International Book Festival, waar hij over zijn boek Stieg Larsson My Friend vertelde. Gabrielsson, die ook over Larsson heeft geschreven, heeft eerder uitgehaald naar Baksi. Ze vindt dat hij de auteur van de Millennium-trilogie verkeerd neerzet en omschreef zijn boek als 'pure smaad'.

Van de drie boeken in de Millennium-reeks zijn wereldwijd zestig miljoen exemplaren verkocht. Larsson brak door nadat hij aan een hartaanval was overleden. Geruchten over onvoltooide manuscripten doen al geruime tijd de ronde.