Prettige, pretentieloze thriller over de moord op een bekende tv-persoonlijkheid op een afgelegen eiland waar het flink stormt. Agathie Christie had ervan genoten.

De tv-persoonlijkheid die letterlijk een dolk in haar rug krijgt, is Angela. Zij is de vaste presentatrice van een natuurprogramma en in die hoedanigheid werkzaam op een afgelegen eilandje met een handjevol bewoners en enkele toegewijde vogelspotters.

Het is toeval dat rechercheur Jimmy Perez zich op het eiland bevindt. Hij kwam net zijn nieuwe verloofde Fran voorstellen aan zijn ouders, en valt met zijn neus in de boter.

Christiepatroon

Wat volgt is het klassieke Christiepatroon. Circa een dozijn personages van uiteenlopende pluimage die stuk voor stuk de moordenaar zouden kunnen zijn of zo onschuldig als een babybilletje. Doorsnee mensen, maar toch ook weer niet: die ambivalentie wordt door Cleeves kundig en prettig uitgewerkt.

De lesbische seizoenskokkin kan net zo goed een duistere inborst blijken te hebben als de vogelkijker/underdog Doug met zijn buikje.

Of verwend rijkeluisjoch Hugh wiens papa elke rekening betaalt, of stiefdochter Angela’s Poppy met wie ze niet overweg kon. Misschien is de boekrecensent wel het stille water met diepe gronden, of zijn vrouw.

Opgewonden sfeertje

Daarnaast is er een flinke storm opgestoken; geen buitenstaander heeft het eiland kunnen bereiken met een boot of vliegtuig, en van de aanwezigen kan niemand weg.

Dat roept een opgewonden sfeertje op in dit doorgaans zo gemoedelijke decor, waar tot dan toe alleen het spotten van een zeldzame vogel voor consternatie zorgde.

Dit keer is het door een lijk in hun midden, en kijken de personages elkaar bevreemd aan – eerder met verbazing dan met argwaan nu ze als verdachten in een plotselinge whodunnit worden aangemerkt.

Poirot-aanpak

Perez Poirot Perez ziet zich in Christiestijl geconfronteerd met een noodgedwongen ouderwetse Hercule Poirot-aanpak, want hij moet het stellen zonder CSI-foefjes daar de technische recherche voorlopig niet kan landen.

En zo kan Cleeves zich creatief op onpeilbare mensen uitleven, in deze vlot geschreven en pretentieloze personageplot.

Uitgeverij A.W. Bruna
Vertaling: Erik de Vries