IBIZA - De bij onze oosterburen buitengewoon populaire auteur Martin Suter woont een groot gedeelte van het jaar op Ibiza. NU.nl reisde naar de zon om met de auteur te praten over zijn nieuwste boek, De kok, en werd hartelijk onthaald op een diner met liefdesrecepten zoals in zijn boek beschreven.

Gaat iedereen straks spontaan uit dekleren aan tafel, net als de mensen in De Kok?

"We mogen dan wel op Ibiza zitten, maar zoiets heb ik hier nog niet meegemaakt. Ik denk niet dat er gerechten bestaan waarbij dat überhaupt gebeurt, of de chef moet smokkelen met andere substanties.

Niettemin, ik geloof wel dat er een natuurlijke werking van kruiden en specerijen kan uitgaan, want dat is immers de basis van de medische wetenschap in de oosterse wereld die al duizenden jaren bestaat. Geen uitwerking die zo op stel en sprong merkbaar is, nee, maar wel na verloop van tijd. Maar ik schrijf dan ook fictie, geen wetenschap."

Uw inlevingsvermogen voor hoofdpersoon Maravan, de kok uit Sri Lanka, is erg sterk. Kent u zulke mensen of hebt u veel research gedaan?

"Beide. Maar ik ben zelf ook een ontheemde wereldbewoner, als je het zo wilt noemen. Ik woon met mijn gezin deels op Ibiza, deels op Guatemala, en dan krijg je veel inzicht in het aanpassingsvermogen als je in een ander land gaat wonen.

Althans, wil je deel uitmaken van je nieuwe omgeving, maar dat is mijns inziens een vereiste als je je elders vestigt. Veel kennis betrek ik ook uit boeken en van internet, waar ik recepten en ingrediënten uit Sri Lanka heb bestudeerd."

En alles zelf geproefd?

"Voor zover ik kon. Kijk, koken is voor Maravan met name een instrument om zich zijn jeugd op Sri Lanka te kunnen herinneren. Hij gaat tot het uiterste om de geuren en smaken in zijn Zwitserse keukentje te herroepen zoals hij die nog kent van zijn oudtante, bij wie hij als klein jongetje altijd naast de kookpotten te vinden was.

Niets is daarbij zo’n sterkhulpmiddel als ruik- en smaaksensaties, daarvoor hoef je niet eens Marcel Proust te hebben gelezen."

Komt Maravans culinaire talent voort uit zijn heimwee naar huis?

"Het was eerder een moment in het schrijven van dit boek waarbij alles op zijn plek viel, toen ik van Maravan de Tamil een underdog maakte in de Zwitserse keuken waar hij werkzaam is; in het echt zijn de meeste keukenhulpen in Zwitserland dan ook Tamils.

Maravan zou een underdog blijven als hij geen manier zou zoeken om zich te ontwikkelen. Die krachtige motivatie om zich uit zo’n positie omhoog te werken, dreef hem ertoe zijn culinaire magie aan te spreken en zijn gerechten te verfijnen, verfijnen en nog eens verfijnen tot hij spectaculaire successen boekt."

Die in de westerse cultuur in klinkende munt worden omgezet.

"Dat komt omdat ik Maravan aan de Zwitserse Andrea heb gelinkt, een sterke vrouwspersoon. De meeste vrouwen in mijn oeuvre zijn sterk, en dat is vast omdat ik met een sterke vrouw ben getrouwd. Terwijl ik haar nota bene heb leren kennen dankzij een potje honing, de zoete ironie; de basis voor mijn huwelijk is honing.

Maar om terug te komen op je vraag: de alliantie tussen Maravan en Andrea mag haken en ogen hebben op ethisch gebied omdat Maravans culturele integriteit op de proef wordt gesteld, het is tevens een symbiose waar ook hij profijt van heeft. Hij maakt furore als kok en kan zijn familie in zijn thuisland op de been helpen.

En over koken gesproken: ik ga de keuken in. Jullie komen straks met vijftien man sterk bij mij aan de dinertafel, en ik heb nog enkele ayurvedische afrodisiaca te polijsten."

Lees ook: recensie van De Kok