Zevende en zeer onderhoudende thriller in Dahl’s tiendelige reeks met het Zweedse A-team, de "speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard".

Requiem is zo’n boek waarbij je je afvraagt hoe het bestaat dat de eerste zes aan je voorbij zijn gegaan, maar als inhaalslag – die ik zeker ga maken – kon je het beroerder treffen.

Requiem is een virtuoos in elkaar geknoopte thriller met een rolbezetting die doet uitzien naar de vorige boeken en de aankomende drie. Waarom Dahl tien boeken rondom dit zogeheten A-team heeft gepland, zal ook wel een verrassende reden hebben, zoals deze thriller tjokvol prettige surprises zit.

Originele twist

In Requiem lezen we stukjes uit een dagboek van een soldaat tijdens WOII, en ziet het A-team zich geconfronteerd met een bankoverval met een twist waar Hollywood-scenaristen bij zouden watertanden.

En dat is nog maar één brokje van het startblok. Het duurt een eeuwigheid voor Dahl de uitgezette lijnen bij elkaar laat komen, maar die eeuwigheid wordt opgevuld met sketches, vondsten, dialogen, interactie en plotwendingen die om een welverdiende plek in de vakantiekoffer roepen.

'Tuttut'

Want Dahl vermaeckt niet alleen; hij heeft ook wel degelijk wat te melden. Zijn personages zijn psychologisch sterk onderbouwd en geloofwaardig, waardoor het verhaal op zowel hun karakters als op de plotstructuur scoort.

En er zit een zweem van ironie in zijn schrijfstijl die de zwaarwichtigheid van internationale spionage op een behapbaar level houdt. Immers, bij plots die globale aardschokken teweeg kunnen brengen, wil het 'tuttut'-element nogal eens de kop op steken bij de anti-Browniacs.

Daar is deze auteur beslist te competent voor. Hij omzeilt die tamtam door het A-team in hun eigen tempo hun werk te laten doen in het labyrint waar hij als een Daedalus op neerkijkt, grinnikend om die in het duister tastende pionnen die hij soms een zetje in de goede richting geeft naar de behendig verstopte Minnotaurus. Heel on-Zweeds, en toch ook weer niet. Fascinerend.