Ontroerende roman over twee Russische immigrantenkinderen in New York die De Amerikaanse Droom van hun ouders moeten verwezenlijken.

Vaclav en Lena hebben een band vanaf het moment dat ze elkaar op vijfjarige leeftijd ontmoeten. Als Russische immigrantenkinderen hebben ze de nodige aanpassingsproblemen met het leven in Amerika.

Als ze per ongeluk in een magische Side Show op Coney Island belanden, wordt een carrière als beroemde goochelaar en zijn assistente hun kleinekinderenoplossing om zich staande te houden, en ze oefenen jarenlang op magische trucs. Totdat Lena op een dag echt spoorloos verdwijnt.

Van hot naar her

Voor Vaclav staat het vast dat Lena ooit terug zal komen. Hoe het haar vergaat, weet alleen de lezer, als Tanner het vertelperspectief verschuift en het verhaal van Lena vertelt. Verweesd, verguisd en vergeten wordt het wurm van hot naar her gesleept totdat op haar negende een Amerikaanse zich over haar ontfermt. Op de dag dat Vaclav en Lena elkaar weer terugzien zijn ze zeventien en pakken direct de draad weer op.

De Verdwijntruc is geen tearjerker, maar een realistische, intelligente en empathische roman over immigranten en hun overlevingskracht in een land waar mensen op eigen power hun weg vinden. Ontroerend is de onvermoeibare moeder van Vaclav die zich de taal eigen maakt en met een open blik naar haar omgeving kijkt waarin ze niets herkent van haar leven in Rusland. Het leidt ook tot een heel eigen taalgebruik die de vertaalsters zeer bedreven en geloofwaardig hebben omgezet.

Vindingrijk

Tanner voegt er nog een nevenplot aan toe van de handel in immigranten, maar een j’accuse is De Verdwijntruc niet. Eerder een hommage aan de vindingrijkheid van mensen die er alleen maar sterker van worden om zich in een nieuwe biotoop te manifesteren. Mensen zijn tot meer in staat dan over het algemeen wordt aangenomen, en in de VS hebben ze dat echt beter door.

Uitgeverij Meulenhoff

Vertaling: Erica Feberwee en Lucie van Rooijen