Nieuwe thriller van de bij onze oosterburen immens populaire auteur Martin suter. Een in Zwitserland wonende kok uit Sri Lanka bezit de sleutel tot gerechten die tot stomende seks leiden.

Met De kok lijkt Suter enerzijds de vloer aan te vegen met de westerse traditie om uit alles munt te willen slaan. Tradities, gewoontes, levensbeschouwing - er is weinig dat door ons niet wordt gekapitaliseerd.

Zo ook de kunsten van asielzoeker Maravan, die in Sri Lanka als kind de geheimen van lustopwekkende gerechten van zijn oudtante heeft geleerd.

Tegelijkertijd zijn de westerse euro’s broodnodig om zijn behoeftige familie in Sri Lanka te kunnen ondersteunen, en met die ambivalentie heeft Suter een interessant gegeven te pakken.

Afrodisiacum

Maravan is de kok uit Sri Lanka. Een keurige, respectvolle man die kennismaakt met de Zwitserse Andrea. Zodra zij ontdekt welke kunst Maravan in huis heeft, werpt ze zich op als zijn zakenpartner.

Andrea richt met een en al voortvarende zakelijkheid een culinair liefdesbureau op en regelt de clientèle, Maravan zorgt voor het afrodisiacum waar de decadente westerling naar hunkert.
Hij moet hiertoe wel zijn erudiete principes overboord werpen, maar de familienood weegt zwaarder dan de gewetensbezwaren.

Financiële crisis

Analoog aan deze plotlijn creëert Suter een verhaal over de financiële crisis. Aangezien zijn clientèle afkomstig is uit de hogere witteboordenechelons, weet Suter deze intrige gaandeweg in de richting van de lustgerechten te bewegen tot hij zijn moordmysterie te pakken heeft.

Suters thriller is evenwel sterker bij de human interest dan bij de financiële plot. De achtergrond van Maravan, zijn principes en de breuklijn van culturen worden genuanceerd en boeiend over het voetlicht gebracht.

Diens toewijding in de keuken staat in mooi contrast met de onbetamelijke liefdeskreten van zijn gasten, die - heel westers - ingesteld zijn op snelle invulling van hun genot en aan de magie van de kookkunst voorbijgaan.

Verfijnd thema

Want die kookkunst is beslist magisch te noemen. De beschrijvingen van de hete olie met kruiden en blaadjes, de bewerking van ingrediënten tot ze een volmaakte harmonieuze structuur vormen – Suter kan het watertandend (én voorzien van recepten!) opdissen.

De personages werkt hij uit via de wijze waarop ze elementaire behoeftes als voedsel en seks waarderen: dat thema heeft Suter heel verfijnd in deze thriller verstopt.