De Nieuw-Zeelandse schrijver Lloyd Jones (1955) brak in 2006 wereldwijd door met zijn tiende roman: Meneer Pip. Recent is van zijn hand verschenen Tweedehands wereld, de vertaling van Hand Me Down World.

Ines, een mooie jonge vrouw uit donker Afrika, waagt de overtocht naar het fort Europa in een gammel bootje. Als ze aanspoelt in Sicilië heeft ze alleen een plastic tas bij zich met haar werktenue.

Maar er is iets met haar. Ze is geen gewone vluchteling. Daarvoor is haar mantel te duur en zijzelf te goed verzorgd.

Ines werkte in de toeristenindustrie in Noord-Afrika en heeft zich opgewerkt van kamermeisje tot cheffin van een luxehotel. Net zoals ze zich langzaam van de binnenlanden naar de kust toe heeft geworsteld.

Daar, aan de zee in een luxe-resort, dacht ze de liefde gevonden te hebben. Een zwarte man uit Duitsland haalde haar weg uit het hotel, huurde een appartement en bezwangerde haar.

Vlak nadat het kind geboren was, zag Ines vanachter de gordijnen van de slaapkamer hoe de vader in alle vroegte met het kind in een taxi stapte, met een andere vrouw. Als ze een tijd niets hoort besluit ze haar zoon te gaan zoeken. Ze weet dat de vader in Berlijn woont.

Constructie

Jones kiest voor een gewaagde constructie. Het verhaal wordt uit veel perspectieven verteld. Mensen die elkaar schampen, tegen elkaar schuren, aangenaam zowel als onaangenaam.

Onder meer een vrachtwagenchauffeur, een schaker, een bejaarde slakkenverzamelaarster, een pastor en een filmresearcher doen in het eerste en tweede deel verslag van de tocht van Ines. Ze smeden allemaal plannen voor haar, alsof de hulp voor henzelf bedoeld is.

Ze worden als motten naar die mysterieuze vrouw toegetrokken. Zij fungeert als katalysator voor hun eigen angsten, vragen en twijfels. Ines vertelt een verhaal dat niemand in twijfel durft te trekken. Iedereen wRil het dolgraag geloven.

Verwondering

De tekst meandert verbazingwekkend genoeg heel aangenaam. De personages worden goed geïntroduceerd en nemen als vanzelfsprekend het woord over. Het taalgebruik van Jones is ogenschijnlijk simpel, maar hij zorgt voor gedoseerde verwondering. Hij meet de tijd vaak op ander manieren: in kou, in angst.

 

In Berlijn komt Ines terecht bij een blinde man die een hulp in de huishouding zoekt. Langzaam laat ze zijn inboedel verdwijnen. Defoe, een huisgenoot van Ines en de blinde man, zwijgt erover. Daar moet ze een prijs voor betalen.

Rode draad

Dan komt Ines aan het woord. Ze schrijft een verslag voor de inspecteur die net als zijzelf als rode draad in het boek fungeert. Realiseert ze zich dat ze gebruikt is als draagmoeder? Langzaam erodeert de kennis die de lezer en de eerder opgevoerde personages over haar denken te hebben.

Om te beginnen heet ze geen Ines. Wat is er gebeurd met de echte Ines? De jongen is de verre kust die de moeder koste wat kost probeert te bereiken.

Hier bouwt de schrijver de kennis van de lezer opnieuw op, waardoor je bij jezelf wikt en weegt. In welk licht moeten de gebeurtenissen worden gezien?

Tweedehands Wereld is geen policier ook al speelt een inspecteur een belangrijke rol. Lloyd Jones is de speurneus, de gedegen onderzoeker, de uitbener van ons gedrag.