34 jaar oud en nu al de trotse bezitter van een biografie. Carice van Houten heeft het voor elkaar. AD-journalist Ab Zagt bundelde archiefmateriaal, interviews en eigen ervaringen tot een biografie waarin het karakter van een verlegen maar humoristische doorzetter wordt getoond.

''Ik ben vereerd met de veren die in mijn reet zijn gestoken'', was haar reactie bij de presentatie van haar levensbeschrijving. Op de cover prijkt een bewierookte actrice die, getooid met een haarnetje, zichzelf een gekke bek heeft aangemeten.

Zagt begint zijn verhaal met het vierde Gouden Kalf dat Van Houten vorig jaar in de wacht sleepte. Vanaf dat punt begint de reis die start met haar geboorte en, met een kleine zijstap naar het ambassadeurschap bij het Wereldnatuurfonds, eindigt met een anekdote op de set van haar nieuwste film Intruders.

Hectisch

In de tussentijd leeft Van Houten een hectisch leven. Genoeg om een ruim 200 pagina’s tellende glossy van te maken. Zagts timing met de lancering van dit boek is goed. Het is in 2011 relatief rustig romdom de actrice. Maar uit het oog is in filmminnend Nederland nog niet uit het hart. Zelfs haar voorgenomen sabbatical die in het honderd loopt is nieuwswaardig.

Zagt vertelt via bekende en minder bekende Nederlanders die haar pad kruisten hoe Van Houtens carrière met veel pieken en een paar kleine dalen tot stand is gekomen. Zo waren niet alle toneelvoorstellingen waar de actrice deel aan nam een groot succes, maar volgens de betrokkenen lag dat nooit aan haar. Op filmgebied ging het Van Houten bijna alleen maar voor de wind.

Tegenspelers

De bewondering die voornamelijk mannelijke tegenspelers voor haar hebben is soms bijna ongeloofwaardig groot. Vooral haar humor op moeilijke momenten wordt unaniem als een van haar kernkwaliteiten beschouwd.

Martin Koolhoven, haar eerste regisseur, komt met een opmerkelijke beschrijving: ''Het is het meisje op wie je verliefd wordt, maar niet het meisje dat je zo snel mogelijk wil neuken.''

Anekdotes

Schrijver Zagt wisselt het chronoligische carrièreverslag van Van Houten af met sappige anekdotes en nog niet eerder vertoond fotomateriaal. Die afwisseling heeft een verfrissende werking.

De lezer wordt meegenomen in de harde strijd die Van Houten voert met andere actrices in haar jacht op hoofdrollen, zonder daarbij de afvallers tegen zich in het harnas te jagen.

De heren die filmseks met Van Houten bedreven kijken met Zagt nog eens terug op de confronterende momenten, waarbij de geboren Leiderdorpse er alles aan doet om de genante scènes enigszins toegankelijk te maken.

Dromen

Het publiek dat de afgelopen jaren is geconfronteerd met een tsunami aan Van Houten-publiciteit kan haar loopbaan inmiddels wel dromen. Zagt geeft met kleine kijkjes in haar keuken, die overigens puur ter decoratie dient, inzage in de nog overgebleven geheimen van het leven van de Nederlandse filmster.

Het boek is vooral een verzamelitem geworden voor de fans die nog niet genoeg over het fenomeen hebben gelezen. En het is inmiddels wel duidelijk dat het merk Carice van Houten staat als een huis. Daar zullen de soms overdreven lofuitingen van Ab Zagt geen afbreuk aan doen.