Tweede deel van Stephen Fry’s mémoires, het Britse multitalent dat geen enkele introductie behoeft. Iedereen weet wie Fry is: komiek, acteur, schrijver, tv-presentator.

Een generatie die opgroeide het duo Fry & Laurie, heeft plenty kijkers die zich hun tv-sketches herinneren en nooit kunnen navertellen zonder in lachen uit te barsten.

Neem Hugh Laurie die vol trots aankondigt dat ze Michael Jackson in hun show hebben, ‘Hier is Michael Jackson, dames en heren,’ waarop Stephen Fry komt binnenwandelen.

‘U bent wel veranderd, meneer Jackson’ zegt Laurie, en laat een foto van een 13-jarige Michael zien. ‘Ja maar … dat is hartstikke lang geleden,’ zegt Fry quasi verontwaardigd.

Cambridge

Dit tweede deel van Fry’s herinneringen gaat over Fry’s rise to fame, dat een van de gelukkiger perioden in zijn leven moet zijn.

Na zijn problematische start, zoals beschreven in het eerste deel, wordt hij toegelaten op Cambridge en ontmoet daar het bataljon talenten met wie hij furore zal maken in het Britse circuit van talent op niveau als A Bit of Fry & Laurie en Blackadder. Studeren is, als we op zijn boek mogen afgaan, bijzaak.

Succes

Fry krijgt steeds meer succes in zijn thuisland en later ook in Amerika. Die erkenning bezorgt hem en zijn gemoedsrust (die wel een aparte entiteit lijkt) momenten van euforie die steevast worden gevolgd door de guillotine van de zelftwijfel.

In Fry’s belevingswereld heeft zijn entourage het echte talent, de autobiograaf blijft zichzelf beschouwen als een poseur annex extreme bofkont die elk moment ontmaskerd kan worden.

Boomlange lobbes

In de proloog heeft hij de lezer al voor die ambivalentie gewaarschuwd. Alsook voor zijn breedsprakigheid. Beide beloften maakt hij volledig waar. Wat niet wegneemt dat deze Kroniek alleszins de moeite waard is.

Op professioneel gebied mag hij zichzelf een mazzelende poseur vinden die voornamelijk op de slippen van andermans jasje meelift, er valt niet te ontsnappen aan de oprecht innemende persoonlijkheid van deze boomlange lobbes met zijn verslavingszucht, zelfspot, geestige observaties en bescheidenheid als levensmotto.

Het soort bescheidenheid dat geen maniertje is maar het gevolg van een nieuwsgierige, kritische en extreem getalenteerde geest. Een Sweetheart om wie je kunt bulderlachen.