AMSTERDAM - Eva Rovers (1978) gaat de biografie schrijven over Boudewijn Büch. Dat is donderdagavond besloten door de Werkgroep Biografie Boudewijn Büch. Het boek moet over vier of vijf jaar verschijnen.

Rovers schreef eerder De eeuwigheid verzameld, een biografie over Helene Kröller-Müller (1869-1939), waarop zij onlangs promoveerde aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is zij als docent verbonden aan diezelfde universiteit en aan de universiteit van Utrecht.

''De gezamenlijke erven staan achter de keus en geven haar exclusief toegang tot de archieven'', meldt het bestuur van de werkgroep.

Die bestaat uit journalist Frits Barend, fotograaf Klaas Koppe en directeur van het Biografie Instituut, Hans Renders.

Handschoentjes

Rovers noemt het een mooie opdracht, omdat Büch een bijzondere rol speelde in Nederland. ''Hij bracht onderwerpen aan de orde, zoals Goethe, waar weinig mensen wat mee hadden. Hij wist die onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zoals hij met die witte handschoentjes voorwerpen behandelde bij Barend en Van Dorp.''

Dat Büch later bekend werd als fantast, ziet ze als een extra uitdaging, al weet ze inmiddels wel dat je als biografe altijd wantrouwend naar je onderwerp moet zijn.

''Wij zochten iemand die de mentaliteit heeft om echt alles uit te zoeken'', zegt bestuurslid Koppe. ''Iemand die als een detective te werk gaat. Om de feiten en fictie die Boudewijn Büch door elkaar haalde, te ontrafelen, heb je wel een detective nodig.''