AMSTERDAM - Een Zuidafrikaanse wetenschapper denkt drugsgebruik van Shakespeare te kunnen aantonen door de lichaamsresten van de schrijver te onderzoeken.

Francis Thackeray, antropoloog aan de Universiteit van Witwatersrand, heeft een verzoek ingediend bij Anglicaanse kerk om de graftombe van Shakespeare in de Heilige Drievuldigheidskerk van Stratford-upon-Avon te mogen openen.

Volgens de wetenschapper zou het skelet van de schrijver aanwijzingen kunnen onthullen over zijn gezondheid, de oorzaak van zijn dood en mogelijk drugsgebruik. Dat meldt nieuwssite Livescience.com.

Cannabis

Bij een opgraving in de tuin van het voormalige huis van Shakespeare werd in 2001 een pijp met resten van cannabis aangetroffen. Volgens sommige historici bewijst deze vondst dat de schrijver deze drug gebruikte om inspiratie op te doen voor zijn toneelstukken en gedichten.

Cannabis werd werd in de middeleeuwen echter ook gebruikt om textiel en touwen te fabriceren. Onderzoek op het lichaam van Shakespeare zou volgens Thackeray defintief uitsluitsel kunnen geven over zijn eventuele drugsgebruik.

Keratine

“Als er nog haren in het graf te vinden zijn of keratine uit zijn nagels, kunnen we een chemische analyse uitvoeren waarmee de aanwezigheid van extreem kleine hoeveelheden cannabis kan worden aangetoond”, aldus Thackeray.

Het is nog onduidelijk of Thackeray toestemming krijgt om het graf te openen. Shakespeare zelf zou het verzoek voor het openen van zijn graf waarschijnlijk niet goedkeuren.

Op zijn grafsteen prijkt de tekst: Blessed be the man that spares these stones. And cursed be he who moves my bones. (De man die deze stenen spaart zal gezegend zijn, degene die mijn botten verplaatst zal vervloekt zijn, red.)

Lasers

Thackeray beweert echter dat hij zich aan het gebod op de grafsteen zal houden. “We zullen de botten niet verplaatsen”, zegt hij.

Zijn onderzoek wil hij uitvoeren met behulp van lasers die het skelet van Shakespeare op afstand scannen. Vervolgens kan er een driedimensionaal model van het lichaam worden gecreëerd op de computer.

Onderzoek op haren, nagels en tanden is volgens de wetenschapper niet in strijd met de tekst op het graf van Shakespeare. "Hij refereert niet aan zijn tanden."