AMSTERDAM - De biograaf van Gerard Reve, Nop Maas, heeft maandagochtend in zijn woonplaats Haarlem aangifte gedaan tegen Reves weduwnaar Joop Schafthuizen. Schafthuizen heeft hem dit weekend telefonisch met de dood bedreigd.

De in België wonende Schafthuizen zegt in De Volkskrant van dinsdag zich geen zorgen te maken over de aangifte. "Alleen heb ik niet gezegd dat ik hem dood ga schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zal schieten."

De 62-jarige Maas zegt in het dagblad dat 'Joop aankondigde mij te komen doodschieten, en wel door mijn hart, door mijn hoofd en door mijn hersens'.

"Al zou ik die niet hebben. Een en ander was voor mij voldoende aanleiding naar de politie te stappen."

Kort geding

Schafthuizen won onlangs een kort geding tegen de biograaf van de in 2006 overleden Reve. De rechtbank in Amsterdam bepaalde twee weken geleden dat het derde deel van Maas' Reve-biografie niet in de huidige vorm mag worden gepubliceerd.

Maas had voor het gebruik van bepaalde citaten geen expliciete toestemming van Schafthuizen gekregen. Reves zaakwaarnemer vindt dat de derde biografie een verkeerd beeld geeft van hun relatie.

Schafthuizen heeft Maas zaterdagavond telefonisch verzocht om het werkarchief van Gerard Reve, dat Maas in bruikleen heeft, terug te sturen. Als hij dat niet doet, 'komen er wapens aan te pas'.

Maas noemt Schafhuizen 'onberekenbaar'. "Al kan het bij dreigen blijven, ik wilde dit niet als een akkefietje afdoen." De 63-jarige Schafthuizen ziet Maas als 'knettergek'. "Maas moet hoog nodig naar de dokter toe, die heeft professionele hulp nodig."