AMSTERDAM - Met een heus mediaoffensief tijdens de presentatie van zijn boek, kondigde Thomas Dekker donderdag in Amsterdam zijn terugkeer aan in het wielerpeloton.

Na een schorsing van twee jaar wegens het gebruik van het verboden middel epo rijdt de Noord-Hollander op 6 juli in Sint Niklaas zijn eerste koers. ''Ik kijk ernaar uit.'' In een boek (Schoon genoeg) en documentaire (Niemand kent mij) blikt de 26-jarige renner vooral terug.

In de Openbare Bibliotheek van Amsterdam vertelde Dekker dat de media-uitingen nodig waren om een periode af te sluiten.

''Ik heb iets gedaan wat niet mocht en daarvoor ben ik gestraft. Een boek schrijf je normaal wellicht na je carrière, door omstandigheden ben ik er nu al aan toe gekomen.''

Betrapt

Dekker werd in juni 2009, kort voordat hij voor het Belgische Silence-Lotto in de Ronde van Frankrijk zou starten, betrapt na een herkeuring van een staal uit 2007, de tijd dat hij nog voor Rabobank reed. Nog steeds houdt hij vol dat hij er bij is gelapt.

''Misschien kom ik er ooit wel achter door wie, dan heeft die man of vrouw een probleem'', klinkt het dreigend in de documentaire van Geertjan Lassche die maandag wordt uitgezonden. Later toont hij zich milder.

''Het voelde dat me onrecht was aangedaan. Later zijn mij de ogen geopend. Ik ben meer antidoping geworden.''

Verhaal

Het donderdag gepresenteerde boek vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van een talentvolle renner. De documentaire geeft een beeld van de afgelopen anderhalf jaar waarin Dekker zich na een periode vol feesten weer op het wielrennen toelegt.

De renner zit thuis op de bank bij zijn ouders, traint achter de scooter, richt zijn huis in het Belgische Lommel in en ondergaat fysieke tests bij inspanningsfysioloog Adrie van Diemen.

Tussendoor probeert Dekker tevergeefs zijn karakter uit te leggen ''Wie is Thomas Dekker? Dat is moeilijk te zeggen.'' En later: ''Ik ben goed in het creëren van chaos.''

Gestructureerd

De puinhoop moet weer gestructureerd worden, met hulp van zijn managers Eelco en Martijn Berkhout, een jeugdvriend van Dekker. ''De laatste test, dinsdag afgenomen, is goed verlopen'', vertelde de eerste. ''Thomas kan weer competitief zijn op profniveau.''

Dat moet blijken in een serie kermiskoersen die Dekker rijdt met een privésponsor (Math Salden) op het shirt. In augustus hoopt de manager een ploeg voor zijn renner te presenteren. ''Dit is een nieuw begin, ik kijk uit naar de koers'', aldus Dekker.