Sfeervolle thriller heeft het tempo van een gletsjer maar de lading van een bliksemschicht. Derde deel in Theorins vierluik over de lente op een Zweeds eiland.

Op het veraf gelegen Zweedse eiland Öland bevindt zich een handjevol mensen. Sommigen zijn op Öland opgegroeid en herkennen de sfeer, anderen komen van de stad en zoeken de rust en de mystiek op.

Mystiek die, zoals de eilandbewoners weten, volop aanwezig is als je openstaat voor de legendes over elfen en trollen.

Let wel: Theorins thriller is geen fantasieboek met gekke gollems, draken, eenhoorns en aanverwante buitenissigheden. In elfen moet je geloven en alleen als je ervoor openstaat, aanvaard cq. hoop je dat ze je wensen vervullen als je kleine offerandes in de elfenholletjes achterlaat.

Eilanders als Wendela, die als jong meisje naar de stad verhuisde en nu enkele maanden met haar echtgenoot op Öland doorbrengt, was als kind heilig van deze Tinkerbells overtuigd – en oude liefde roest niet.

Aardse zaken

Andere personages staan er minder open voor. Die hebben dan ook aardsere zaken aan hun hoofd. Zoals Per, de alleenstaande vader met tweeling die zijn ziekelijke vader Jerry zeer tegen zijn zin onder zijn hoede neemt.

Jerry is verwikkeld in duistere zaakjes maar kan zich na zijn beroerte nog maar nauwelijks verstaanbaar maken – en bovendien is hij meestentijds starnakel. Gerlof is een oude eilandbewoner die het bejaardentehuis van het vasteland ontvluchtte om zijn laatste dagen op Öland te slijten.

Mystiek meets mystery

Zwanger van onheilspellende sfeer en adembenemende beschrijvingen van deze Zweedse uithoek, creëert Theorin een mysterieus verhaal dat conform het decor traag verloopt, maar daardoor niet aan spanning inboet.

Laagje voor laagje pelt hij zijn personages af en komen er lijken uit de kast gerold die leiden tot lijken in het heden.

Mystiek 'meets' moord-mysterie op een plek waar de moderne tijd lijkt te hebben stilgestaan. Steenbloed is na Schemeruur en Nachtstorm de derde in Theorins vierluik over de lente op Öland.

Hierna zijn hopelijk de andere seizoenen aan de beurt.