AMSTERDAM - Winnaars van respectievelijk de Libris Literatuur Prijs 2011 en de AKO Literatuurprijs 2010 Yves Petry en David Van Reybrouck zijn genomineerd voor de Inktaap 2012.

Dat maakt de organisatie donderdag bekend. Naast Petry (De maagd Marino) en Van reybrouck (Congo: een geschiedenis) maakt ook De schilder en het meisje van Margriet de Moor kans op de literaire jongerenprijs voor boeken uit het Nederlands taalgebied.

De Inktkaap wordt op 12 maart 2012 uitgereikt in De Doelen in Rotterdam. Tot die tijd buigen de juryleden van 16 tot 18 jaar zich over de genomineerde boeken.

De Inktkaap is bedoeld om jongeren hun licht te laten schijnen over de keuzes van juryleden van de drie grote literaire prijzen voor Nederlandstalige boeken, de Libris Literatuur Prijs, de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil.

Die laatste prijs is dit jaar echter niet uitgereikt. De schilder en het meisje is gekozen als alternatief, omdat het boek op zowel de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs, als de longlist van de Libris Literatuur Prijs stond.

Eerdere winnaars van de Inktkaap zijn onder anderen Bernard Dewulf, Robert Vuijsje, A.F.Th. van der Heijden en Dimitri Verhulst.