AMSTERDAM - Internetjurist Christiaan Alberdingk Thijm (1971) debuteert deze week als romanschrijver met zijn boek Het proces van de eeuw.

“De competitie van stagiair naar medewerker naar partner haalt bij grote kantoren niet altijd het beste in mensen naar boven”, aldus Alberdingk Thijm woensdag in een interview over zijn boek met Revu.

Het proces van de eeuw vertelt het verhaal van de jonge en ietwat opportunistische advocaat Eppo Boetselaar, die door een speling van het lot terecht komt bij het meest prestigieuze advocatenkantoor aan de Zuidas in Amsterdam. Wanneer hij komt te werken voor de oprichter van het kantoor, gaan de dingen mis.

Stagiair

Alberdingk Thijm, nu een van de bekendste internetadvocaten van Nederland, werkte zelf ook een tijdje als stagiair voor een groot advocatenkantoor.

Na anderhalf jaar hield hij het echter voor gezien en werd docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. “Ik had verschrikkelijk bijdehand het idee dingen wel alleen te kunnen”, aldus de auteur.

Leugens

De hoofdpersoon in Het proces van de eeuw raakt op een gegeven moment verstrikt in een web van leugens. Onwaarheden zijn niet zeldzaam in de gesjeesde advocatenwereld, zo meent Alberdingk Thijm. “Je wordt als stagiair door de buitenwereld meteen als advocaat gezien en dan verzwijg je wel dat je nauwelijks ervaring hebt.”

Over het fenomeen liegen zegt de auteur: “Ik vind de moraal van leugens interessant. Is liegen altijd slecht, of zijn er ook goede leugens?”

Tijd

Alberdingk Thijm schreef eerder de populair-wetenschappelijke boeken Privacy vs. Auteursrecht, Het nieuwe informatierecht en Waarom je beter geen regisseur kunt worden en maakte naar eigen zeggen jaren geleden al met zichzelf de afspraak dat “die roman er later wel zou komen”.

“Inmiddels was ik echter die man die op feestjes na drie glazen wijn voor de zoveelste keer vertelt dat hij een boek gaat schrijven. Het was tijd.”

Op de vraag van Revu wat er zou gebeuren wanneer het boek van de internetjurist na verschijning illegaal te downloaden is op internet, antwoordt Alberdingk Thijm:

“Ik ben geen broodschrijver, ik wil gewoon dat ik gelezen word. Iedereen die de moeite neemt om deze 380 pagina’s te lezen, is een vriend van mij.”