AMSTERDAM - Auteur Erik Menkveld kwam er naar eigen zeggen bij het schrijven van zijn roman Het grote zwijgen achter dat hij een fascinatie koestert voor "kunstenaars die naar het hoogste willen grijpen".

In een interview met Lezentv.nl zegt Menkveld, auteur van zowel proza als poëzie, dat hij voortdurend wordt gegrepen door met name musici die iets buitenwerkelijks tot uiting willen brengen en daar “natuurlijk op tragische wijze niet in slagen”.

"Dat ik dat aangrijpend vind, heb ik in gedichten al tot uiting gebracht, en nu ook in deze roman. Dus ik merkte tot mijn verbazing, dat een fascinatie voor zulke figuren wel consistent is in mijn werk."

Bekijk het interview:

Een langere versie van het gesprek bij Lezentv.nl

Erik Menkveld (1959 was onder meer redacteur voor Uitgeverij De Bezige Bij en redacteur van het literaire tijdschrift Tirade, Sinds 2002 wijdt hij zich sinds geheel aan het schrijven van poëzie en proza.

Als dichter debuteerde Menkveld in 1997 met De karpersimulator, een bundel die genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs en bekroond met de Van der Hoogtprijs en de C. Buddingh’-prijs.

In het najaar van 2006 verscheen Met de meeste hoogachting, een brievenboek.