
'Primaire oerpatronen ook na emancipatie overeind'
Berg deed samen met collega-psycholoog Wanda Klein wetenschappelijk onderzoek naar het ‘fenomeen’ single vrouwen. “’Single’, want dat klinkt hipper dan ‘alleenstaand’”, aldus Berg.
De wetenschappers bekeken de ogenschijnlijke paradox dan single vrouwen aan de ene kant vrijgevochten en zelfstandig zijn, terwijl ze tegelijkertijd dromen van een man die ze in bescherming kan nemen.
Het onderzoek van Berg en Klein leidde tot het boek Niet alleen maar single, dat eerder dit jaar verscheen.
Dieren
De emancipatiegolf is niet voor niets geweest, meent Berg, maar de auteurs hadden naar eigen zeggen wel verwacht dat de ontwikkeling al een stuk verder was. Maar: “Man en vrouw zijn uiteindelijk gewoon dieren, met rolpatronen die je niet zomaar kunt uitwissen.”
Wat volgens Berg wel drastisch is veranderd ten opzichte van enkele decennia geleden, is het beeld dat iedere alleenstaande vrouw per definitie zou hunkeren naar een man en dat hun leven zonder relatie niet volwaardig was. Berg: “Dat is enorm verbeterd: als single vrouw ben je geen tweederangsburger meer.”
Gelukkig
Volgens de onderzoekers is een vrijgezelle vrouw iets minder gelukkig dan seksegenoten met een relatie. Toch ziet 94 procent minimaal één voordeel van het alleenstaande bestaan en is een kwart zelf blij om alleen te zijn.
Voor de overige driekwart heeft Berg nog wel een tip: “Gelukkiger vrouwen vinden makkelijker een relatie”, zo zegt hij in de krant. “Maak er wat moois van en stel het leven niet uit tot je een relatie hebt.”