AMSTERDAM - In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn vanaf vrijdag enkele bijzondere documenten te bezichtigen uit de Bordewijk-collectie en uit het Willem Frederik Hermans-archief.

Dat laten de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum donderdag weten. Onder meer is een correctie-exemplaar van de eerste druk van Hermans’ Donkere kamer van Damocles te zien.

De kleine expositie die tot 23 juni duurt, wordt gehouden ter gelegenheid van twee boekpresentaties aanstaande vrijdag. Dan verschijnt zowel het veertiende deel van de Volledige werken van Willem Frederik Hermans als Een onmiskenbaar verwantschap, een bundeling van de briefwisseling tussen Hermans en F. Bordewijk.

Ten tijde van de brieven in Een onmiskenbare verwantschap. Brieven 1944-1965 was Bordewijk al een gevestigd auteur en Hermans een beginnend schrijver.

Deel 14 van de Volledige Werken van Hermans, samengesteld door het Huygens ING, bevat de omvangrijke essaybundel Door gevaarlijke gekken omringd, Hermans’ vermaarde poezenboekje De liefde tussen mens en kat en zes toespraken van bij diverse gelegenheden.

Oeuvre

W.F. Hermans (1921 - 1995) behoort samen met Gerard Reve en Harry Mulisch tot de Grote Drie van de Nederlandse literatuur. Enkele bekende werken uit zijn omvangrijke oeuvre zijn Het behouden huis, De donkere kamer van Damocles en Nooit meer slapen.

Ferdinand Bordewijk (1884 - 1964) werd in 1959 onderscheiden met de P.C. Hooftprijs. Zijn bekendste werk is, het later succesvol verfilmde, Karakter.