AMSTERDAM - Biograaf Nop Maas en uitgever Van Oorschot mogen het derde deel van de biografie van Gerard Reve uitgeven, maar dan zonder citaten uit niet-gepubliceerd werk van de schrijver.

Elke keer dat ze dat toch doen, moeten ze 50.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten.

Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden Reve, had een kort geding aangespannen om de publicatie van het boek te voorkomen.

Schafthuizen gaf Maas voor het schrijven van de biografie inzage in het privéarchief van Reve. De eerste twee delen van het werk zijn al uit en hij was daar ook tevreden over.

Met het derde deel, dat gaat over de jaren waarin Schafthuizen een relatie had met Reve, was dat niet het geval. Het boek zou het beeld oproepen dat het leven van de twee om erotiek, drank en geld zou hebben gedraaid.

Aanpassingen

Maas en Van Oorschot stelden tijdens het kort geding dat Schafthuizen na de nodige aanpassingen wel degelijk toestemming heeft gegeven voor de publicatie van het derde deel. Volgens de rechter is dat echter niet het geval.

Olaf Trojan, de advocaat van Schafthuizen, zei dat zijn cliënt content is met de uitspraak. Volgens hem staan er zoveel citaten in het derde deel dat ''er niet iets publicabels overblijft’’.

Wouter van Oorschot van de gelijknamige uitgeverij kon nog geen uitgebreide reactie geven op de uitspraak. Volgens hem is die namelijk op verschillende manieren te interpreteren.